Petra StoparPetra Stopar

Pell spoznan za krivega spolnih zlorab

Svet | 13.12.2018, 14:28 Marta Jerebič

Avstralsko sodišče je kardinala Georgea Pella spoznalo za krivega spolnih zlorab dveh dečkov leta 1996. Sodni proces, ki se je začel v začetku novembra, je bil na željo tožilstva zaprt za javnost. Razsodba proti Pellu naj bi bila razglašena februarja 2019.

77-letni avstralski kardinal je, čeprav se je zagovarjal v Melbournu, doslej vodil vatikansko Tajništvo za ekonomijo. Njegov mandat se izteče avgusta prihodnje leto. Vatikan se na obsodbo še ni odzval, tiskovni predstavnik je včeraj izjavil le, da Sveti sedež visoko spoštuje avstralska sodišča. Je pa Frančišek Pella in še dva kardinala že oktobra odslovil iz sveta kardinalov, ki mu svetuje pri reformi rimske kurije. Za zdaj ni predvideno imenovanje novih članov papeževega posvetovalnega telesa.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.