Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Slovenci za Petrov novčič skoraj 75.000 evrov

Svet | 11.12.2018, 10:48 Marta Jerebič

Slovenski katoličani smo v letu 2017 za Petrov novčič oziroma dobrodelnost papeža Frančiška v najrevnejših območjih Katoliške Cerkve prispevali 74.505,24 evrov. Vatikansko Državno tajništvo se vsem vernikom in duhovnikom zahvaljuje za prispevek, saj tako lahko Sveti sedež in sveti oče opravljata služenje vesoljni Cerkvi.

Petrov novčič je starodavna nabirka Cerkve za naslednika apostola Petra, s katero papež podpira karitativna dela v najrevnejših predelih Katoliške Cerkve. V obdobju 2007–2017 je Cerkev na Slovenskem v ta namen zbrala 612.428,12 € ter leta 2016 še dodatnih 158.914,24 € za Ukrajino. Slovenski verniki so leta 2015 priskočili na pomoč prizadetim v poplavah na Balkanu z nabirko, s katero so zbrali 645.880,72 €, so sporočili s Slovenske škofovske konference.

Na voljo je tudi posebna spletna stran http://www.obolodisanpietro.va/ ter profil na spletnem omrežju facebook, kjer je predstavljena finančna pomoč, ki jo verniki ponudijo svetemu očetu, ta pa jo potem nameni za potrebe vesoljne Cerkve in različne karitativne dejavnosti.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.