Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Pokušnja vina (foto: ARO)
Pokušnja vina

Martinovo: Spoštljivo okušajmo novo vino!

Kmetijstvo | 11.11.2018, 12:00

"Narava nam je letos, ob pridnem delu kraških vinogradnikov in vinarjev, dala lepo letino. To je maja nakazal že sv. Urban, trta je lepo zacvetela in vse se je potem razvijalo v en zelo dober, kakovosten in tudi količinsko bogatejši letnik, kot so bili minuli," je v nedeljski kmetijski oddaji povedala Majda Brdnik, svetovalka specialistka KGZ Nova Gorica, ki pokriva Kras in Slovensko Istro.

Letošnje leto je nekaj posebnega, nekatere trgatve so bile zelo zgodnje, in tam so mlado vino okušali že veliko pred današnjim praznikom. Sploh pa velja, da imajo vinogradniki, ki se večinoma po opravljeni trgatvi prelevijo v umne kletarje, v jesenskih mesecih veliko dela v kleti, saj je mošt in nato mlado vino potrebno pazljivo pospremiti na pot k res dobri vinski kapljici.

V letošnji "matinovi" kmetijski oddaji smo se ozrli na zahod, v Vinorodno deželo Primorsko, ki ima štiri Vinorodne okoliše in sicer Briški, Vipavski, Kraški in Vinorodni okoliš Slovenska Istra.

Odličen mladi teran

"Za teran je razen intenzivne rdeče karminaste barve značilna predvsem intenzivna sadna cvetica in seveda je to polno vino bogato z ekstrakti in na mlečni kislini. In prav razvoj iz mošta v vino, poleg samega alkoholnega vrenja, ki je letos bilo v večini primerov zgodnje, je ta mlečno-kislinski razkis, ki daje teranu to voljnost, milost in blaženost tudi v ustih pri večini teranov tudi že stekel," je še dodala Brdnikova.

Grozdje sorte refošk daje na Kraški planosti vino teran
Grozdje sorte refošk daje na Kraški planosti vino teran © Kmetija Štoka

Vina polna sonca

Tudi Tamara Rusjan pravi, da ima letos sv. Martin širok nasmeh, saj so tudi vinogradniki v Brdih in Vipavski dolini uspeli pridelati zdravo in kvalitetno grozdje, kar se zdaj pozna tudi pri mladih vinih. "Letošnja trgatev je bila kar dolga, začela se je že avgusta in se zaključila v prvih dneh oktobra. Grozdje je bilo zelo zdravo, imelo optimalne vrednosti sladkorjev in kislin, tako da bodo letošnja vina gotovo izkazovala poseben značaj primorskega sonca," je še dodala ter opozorila, da pa je bila nega letošnjega mošta na primorskem kar zahtevna.

Uživajmo kulturno in po pameti

Slovenska Istra je dežela sonca in refoška, saj ta sorta trte prevladuje. Letošnji pridelek grozdja je kakovosten in količinsko bogat, v višjih legah Istre pa so trte sicer doživele tudi avgustovski stres, je še povedala svetovalka Majda Brdnik in dodala, da je to dobro, saj spodbudi tvorbo antocianov, antioksidantov, ki so zelo zaželjeni. Obe svetovalki potrjujeta, da je nesporno dokazano, da kozarec dobrega vina ob hrani vpliva ne samo na dobro počutje ampak zmanjšuje tudi nevarnost za možganske kapi in nekatere druge zdravstvene zaplete.

Pokušnja vina
Pokušnja vina © ARO

Kako pravilno okušati vino

Prvi stik z vinom je vedno vid. Strokovnjaki svetujejo uporabo preprostih pecljastih kozarcev, da lahko opazujemo barve. Mlada vina so nekoliko svetlejša, starejša vina pa imajo intenzivnejšo barvo.

Vino ima številne arome, vonj pa o vinu veliko pove. Tudi pri vonjanju so pomembni pravi kozarci, vino pa vedno natočimo samo do tretjine, da se aroma lahko razvije. Preden vino poskusimo, ga moramo trikrat zavrteti, da razvije aromo.

Pecelj pa ima kozarec zato, da vina z dotikanjem ne segrejemo in s prsti ne umažemo barve vina, ki prodira skozi steklo.

 

Kmetijstvo, Hrana in okolje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.