Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Bruselj za sprožitev postopka proti Italiji zaradi prekomernega dolga

Svet | 21.11.2018, 15:16 Andrej Šinko

Evropska komisija je potrdila negativno oceno italijanskega proračunskega načrta in ocenila, da je sprožitev postopka proti Italiji zaradi prekomernega javnega dolga utemeljena. Zaradi tega Italiji v skrajnem primeru grozi finančna kazen. V zvezi s Slovenijo pa Evropska komisija ugotavlja, da za proračunske načrte za prihodnje leto obstajajo tveganja za neskladnost z evropskimi pravili.

Italija, tretje največje gospodarstvo v območju evra, je lani beležila dolg v višini dobrih 131 odstotkov bruto domačega proizvoda, kar je po bruseljskih izračunih 37 tisoč evrov na prebivalca. Evropska proračunska pravila, opredeljena v paktu za stabilnost in rast, pa določajo, da dolg ne sme preseči 60 odstotkov bruto domačega proizvoda.

»Države v območju evra so v isti ekipi zato bi morale igrati po enakih pravilih. Ta pravila so tu zato, da nas ščitijo, zagotavljajo gotovost, stabilnost in vzajemno zaupanje. Italija, kljub visoki zadolženosti, načrtuje dodatno zadolževanje. To pa bo po naši oceni negativno vplivalo tudi na rast,« je dejal podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Komisija doslej postopka proti Italiji kljub previsokemu dolgu ni sprožila, ker javno-finančni primanjkljaj ni bil previsok in ker je bila pretežno skladna s strukturnimi cilji v preventivni fazi procesa spremljanja javnih financ članic. Po načrtih nove vlade pa ni več tako, saj načrtuje dodatno zadolževanje, prav tako pa ni predstavila ustreznih reformnih ukrepov.

Slovenija se je tokrat znašla v skupini držav z Belgijo, Francijo, Portugalsko in Španijo, kjer obstajajo tveganja proračunske neskladnosti. Evropska komisija od vlade v Ljubljani pričakuje, da bo ukrepala v skladu s priporočili, ter da ji posreduje nove finančne načrte vsaj mesec pred obravnavo rebalansa v državnem zboru.

»Na nacionalni ravni pozivamo države, da pregledajo in prenovijo reformne ukrepe in vzpodbudijo dobre investicije. Članice morajo v doglednem času zmanjšati tudi visoke dolgove in se tudi fiskalno pripraviti, da lažje prebrodijo prihodnje šoke,« je dejal Dombrovskis.

Slovenija letos sicer ne bo deležna temeljitega pregleda glede makroekonomskih neravnotežij. Letos bo ta doletel 13 članic Evropske unije in sicer Bolgarijo, Hrvaško, Ciper, Francijo, Nemčijo, Irsko, Italijo, Nizozemsko, Portugalsko, Španijo, Švedsko, Grčijo in Romunijo.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.