Petra StoparPetra Stopar

Najmanj 42 ljudi, med njimi dva duhovnika, ubitih v Srednje Afriški republiki

Svet | 17.11.2018, 10:24 Marjana Debevec

V Srednje afriški republiki je bilo v mestu Alindao v četrtek v požigu begunskega centra in napadu na katedralo ubitih najmanj 42 ljudi. Mnogi med njimi so živi zgoreli. Zadnje besede škofijskega vikarja pred smrtjo po telefonu so bile: Prosite za nas! Uporniki Ali Daras so na ta krvav način maščevali umor muslimana s strani drugih upornikov. Žrtve pa so znova nedolžni ljudje, med njimi tudi dva duhovnika.

Ozadje napada sicer še ni pojasnjeno, na družbenih omrežjih pa se pojavljajo trditve, da modre čelade, ki naj bi varovale begunce na omenjenem območju, niso posredovale. Situacija je po besedah generalnega vikarja v Banguiju Mathieuja Bondobe strašna: »Ko se je napad zgodil, ni nihče zaščitil ljudi, Cerkve, duhovnikov. Vsi so bili prepuščeni sami sebi in uporniki so imeli čas storiti, kar so hoteli in so to tudi storili. In to nas jezi.

Človeško gledano smo seveda žalostni, vendar pa ta napad ne bo preprečil Cerkvi, da bi še naprej opravljala svoje poslanstvo. Še več: Cerkev ostaja močna v oznanjevanju miru, povezanosti in edinosti. Vse nasilneže bo še naprej vabila, naj se spreobrnejo, saj Bog želi življenje, ne pa smrti. Mi ki smo še živi, bomo torej izvrševali poslanstvo Cerkve še naprej.«

Iz Južnega Sudana pa medtem prihaja novica, da je bil ubit prvi jezuit kenijske narodnosti. P. Victorja Luko Odhiamba so ubili oboroženi moški, ki so napadli tamkajšnjo jezuitsko skupnost.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.