Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ideja o vojski Evropske unije spet dviguje prah

Svet | 18.11.2018, 00:30

V zadnjem tednu dni je bila znova nekoliko bolj v ospredju pozornosti ideja o vojski Evropske unije. Poudarila sta jo voditelja Francije in Nemčije, podprli so jo v Evropski komisiji. Iz ZDA je prišla kritika, iz Nata pa opozorilo, da takšni načrti ne smejo spodkopavati transatlantskih vezi.

Idejo o vojski Evropske unije, s katero bi se ta branila pred Rusijo, Kitajsko in ZDA, je pred kratkim spet sprožil francoski predsednik Emmanuel Macron. "Ko ameriški predsednik Donald Trump napove, da odstopa od pomembne pogodbe o razoroževanju ... kdo je glavna žrtev? Evropska unija in njena varnost," je Macron med drugim ocenil za enega od francoskih radiev.

Prav Trump je bil v zadnjih dneh eden glavnih kritikov teh besed. Prek družbenega Twitter je ocenil, da so zelo žaljive, in dodal, da bi morda morala Evropska unija najprej plačati svoj delež Natu, ki ga velikodušno subvencionira ZDA.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pozdravlja pobude Evropske unije za okrepitev obrambe, ki bi jih lahko pozitivno občutili tudi v organizaciji, ki jo vodi. Hkrati je posvaril pred podvajanjem dela in ogrožanjem medsebojnih odnosov. "Dve svetovni vojni in hladna vojna so nas naučile pomena sodelovanja."

Da bi se vojska Evropske unije lahko dobro dopolnjevala z Natom, je prepričana nemška kanclerka Angela Merkel. "Sodelovanje bi bilo veliko lažje," je dodala v razpravi z evropskimi poslanci na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. "Precej naravno je, da želi biti Evropska unija neodvisna, samozadostna in suverena na področjih obrambe in varnosti," je ocenil celo ruski predsednik Vladimir Putin. V Bruslju so spomnili, da je bil pobudnik vojske Evropske unije predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. "Veseli smo, da se zdi politično ozračje zdaj pravo in da gre v našo smer," je dodal glavni govorec Evropske komisije Margaritis Schinas.

Evropska unija je leta 2007 vzpostavila večnacionalne bojne skupine za hitro posredovanje, a jih ni nikoli uporabila. Decembra lani je 25 članic povezave uradno vzpostavilo novo, stalno obrambno sodelovanje, ki velja za ključen korak k obrambni uniji. Junija letos je devet članic Evropske unije podpisalo pobudo za vzpostavitev evropske vojaške skupine za hitro posredovanje.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.