Petra StoparPetra Stopar

9. obletnica blagoslovitve kapele Marije Pomagaj

Slovenci po svetu | 12.11.2018, 14:48 Matjaž Merljak

Iz Queenslanda (Kraljičine dežele) v Avstraliji se nam je oglasil Mirko Cuderman, ki piše o slovesnem obeleževanju devete obletnice slovenske kapele, ki je posvečena Mariji Pomagaj, v Marijini dolini. Osrednji gost praznovanja je bil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Mirko Cuderman piše še, da Kraljičina dežela nima meja.

Po daljšem času se vam oglašam iz Queenslanda – dobesedno iz Kraljičine dežele. S tem lepim nazivom Kraljičina dežela nas je vsakokrat pozdravil že davno nazaj pred leti župnik dr. Ivan Mikula, ko je obiskal tukajšnjo slovensko skupnost v Brisbanu. Pri tem je še dodal, da je naša Nebeška Mati naša kraljica. To nam je bilo všeč in pri tem je ostalo. Ta naziv je še toliko bolj dobil svoj pomen, odkar imamo v Queenslandu svojo kapelico brezjanske Marije Pomagaj - naše Kraljice.

Pred slovensko kapelico v Marijini dolini
Pred slovensko kapelico v Marijini dolini © Mirko Cuderman
Letos 24. oktobra smo praznovali že deveto obletnico blagoslovitve kapelice Marije Pomagaj v svetišču Marijine doline. Slovesno sveto mašo je vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore skupaj s provincialom p. Marjanom Čudnom, patrom Darkom, patrom Davidom, patrom Cirilom in predstojnikom svetišča fr. Albertom. Nadškof nas je vzpodbudno nagovoril, naj živimo povezani med seboj, z Bogom in z našo Nebeško Kraljico. Govoril nam je o pomenu našega doma. V domačem domu, kjer imamo Boga za Očeta in smo v dobrih odnosih z svojimi bližnjimi, tam je doma dobra volja in ljubezen. To velja tudi za skupne domove društev in raznih skupnosti. Naj dodam, da je nadškof Stanislav Zore že tretjič vodil slovesnost bogoslužja pri nas v Marijini dolini. Pater Darko je vodil petje in pete litanije, kot po navadi, saj s svojim lepim glasom najbolj poživi naše srečanje. Pot procesije je dobro ozvočena in ob tej priliki naše procesijo slovenske pesmi napolnijo to Marijino dolino. Pri naši kapelici smo naredili več slik, ki nas bodo spominjale na lep praznični dan. Jože Gjerek, ki zvesto oskrbuje našo kapelico in njen vrt, nas je vse povabil na skupno kosilo, ki nam ga je pripravila njegova žena Marta Gjerek s pomočjo gospodinj Zlate obale.

Procesije do slovenske kapelice
Procesije do slovenske kapelice © Mirko Cuderman

Pri sveti maši v kapelici Marije Pomagaj
Pri sveti maši v kapelici Marije Pomagaj © Mirko Cuderman

 

Mirko Cuderman v Medjugorju
Mirko Cuderman v Medjugorju © Mirko Cuderman
Vemo pa, da Kraljičina dežela nima meja. Povsod, kjer so Marijina svetišča in kjer so verniki, ki jo častijo kot kraljico, je kraljičina dežela. O tem sem se prepričal ob mojem nedavnem obisku na Brezjah. (6. oktobra 2018) Tam organizirajo večkrat na leto tudi Roženvensko pot, ki se veje skozi vasi, hribčke in dolince v obliki rožnega venca. Več kot 12 in pol km dolga pot se začne pri baziliki Marije Pomagaj in se nadaljuje do vasi Hudo, Brezje pri Tržiču, naprej preko Leše in Peračice nazaj k Marijini baziliki. Vesel sem bil, da sem bil ravno takrat tam in se lahko pridružil 68 članski grupi romarjev. Na sredi poti v Brezjah pri Tržiču je postojanka, kjer romarje postrežejo z dobrotami, da lažje okrepčani nadaljujejo pot. Zame je bila ta pot lepo doživetje.

Moja pot ob obisku Slovenije me je peljala tudi na drugi romarski kraj, kjer kraljuje Kraljica Miru v Medjugorje. Uspelo mi je priti na vrh Križevac in preživeti tudi nekaj časa v miru na kraju Marijinega prikazovanja. Na Križevcu je tudi spomenik patru Slavkotu Barbariču, ki se ga spominjamo tudi iz njegovega obiska po Avstraliji. Obiskali smo tudi žensko skupnost Cenocolo, kjer smo se lahko prepričali o Božjih delih zdravljenja zasvojenosti. Velika kapela poleg cerkve je bila napolnjena pri slovenski sv. maši s štirimi slovenskimi duhovniki somaševalci. Tam smo srečali rojake iz drugih krajev Slovenije, ki so prišli še z drugimi avtobusi in prevozi. Res vsepovsod, kjer so verniki, ki sprejmejo Nebeško Mati za svojo Kraljico je Kraljičina dežela.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.