Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
60 let Slovenskega društva Vancouver (foto: Vilko Maček)
60 let Slovenskega društva Vancouver

60 let Slovenskega društva v Vancouvru

Slovenci po svetu | 06.11.2018, 12:37 Matjaž Merljak

Rojaki v Britanski Kolumbiji na zahodu Kanade so veselo in slovesno praznovali okroglo obletnico. S svojim obiskom jih je počastila tudi nova slovenska veleposlanica v Kanadi dr. Melita Gabrič, ki jim je ob jubileju izročila priznanje, za dobro voljo in ples je poskrbel ans. Mladika iz Celja.

Prostora v na novo prepleskani Slovenski dvorani, kjer je v soboto, 20. oktobra 2018, zvečer potekalo praznovanje je zaradi velikega obiska zmanjkalo in so tako morali dodati mize in stole za vse obiskovalce, nam je povedal tajnik Slovenskega društva dr. Vilko Maček: »Bilo nas je več, kot smo pričakovali. Udeležba je bila res zelo dobra. Bilo nas je 135, kar je za nas dan danes zares visoka udeležba.« Pa to niso bili samo starejši člani slovenske skupnosti, tudi mladi so prišli, je pa rojakov številčno zelo malo, še posebej tistih, ki so še pripravljeni vlagati svoj čas in trud v društvo.

Na praznovanje so prišli mladi in stari
Na praznovanje so prišli mladi in stari © Vilko Maček

Praznovanja, ki je pripravil odbor pod vodstvom predsednika Joeja Hercega, so se udeležili tudi prejšnji predsedniki in predsednice društva, častna konzulka v Vancouvru dr. Margaret Rudolf ter profesorici iz Univerze Maribor, dr. Nada Šabec in dr. Alenka Valh Lopert. Navzoči so pohvalili kuharice za odlično večerjo.

Za najlepšo mizo
Za najlepšo mizo © Vilko Maček

Veleposlanica Gabrič, častna konzulka Rudolf, profesorici iz Maribora Valh Lopert in Šabec, Mataya Varšek in Mary Maček

V letošnjem letu so imeli že materinski dan v maju, dan očetov v juniju, postno mašo je daroval lazarist Leopold Valant, za naslednje tedne načrtujejo še: vinska trgatev (17. novembra), adventno mašo (to bo 9. decembra daroval Jaka Barle, po njej bo družinska božična zabava) ... Na materinskem dnevu so nastopili domači talenti, za mater leta je bila izbrana Marinka Skumavec.

Veleposlanica Melita Gabrič predsedniku Joeju Hercegu izroča priznanje
Veleposlanica Melita Gabrič predsedniku Joeju Hercegu izroča priznanje © Vilko Maček

V društvu so žive redne dejavnosti: šola slovenskega jezika, pevski zbor, dve folklorni skupini in mladinski orkester ... je pa žal med slovensko skupnostjo vse več pogrebov. Naš sogovornik vodi šolo slovenskega jezika in pravi, da jo obiskuje nekaj mladih, katerih starši so Slovenci, pa tudi nekaj starejših pride, ki radi hodijo v Slovenijo na dopust in se želijo tam dobro sporazumevati.

 

Ansambel Mladika iz Slovenije
Ansambel Mladika iz Slovenije © Vilko Maček

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.