Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Župani štirih škofijskih mest obdržali mandate

Slovenija | 19.11.2018, 00:15 Tone Gorjup

Za nami je prvi del lokalnih volitev 2018, na katerih so volivci izbirali nova vodstva v 212 občinah. V mestnih občinah, v katerih so tudi sedeži škofij, so prvi neuradni izidi naslednji: V Ljubljani se obeta zanesljiva vnovična zmaga aktualnega župana Zorana Jankovića. V Mariboru se bosta v drugem krogu pomerila Sašo Arsenovič in Franc Kangler. V Novem mestu bo Gregor Macedoni dobil še en mandat. Tudi Murski Soboti ne bo sprememb, kjer ostaja župan Aleksander Jevšek. Celje ostaja v rokah župana Bojana Šrota, v Kopru pa se verjetno obeta drugi krog, v katerem se bo sedanji župan Boris Popovič čez štirinajst dni pomeril z Alešem Bržanom.

Med drugimi mestnimi občinami so župana dobili v Velenju kjer ostaja na položaju Bojan Kontič. V Kranju se bosta v drugem krogu pomerila Matjaž Rakovec in Zoran Stevanović. V Slovenj Gradcu je aktualni Andrej Čas zaostal za Tilnom Kluglerjem in se bo z njim pomeril v drugem krogu. Na Ptuju bodo volivci čez dva tedna izbirali med Štefanom Čelanom in Nuško Gajšek. V Novi Gorici pa gresta v drugi krog Matej Arčon in Klemen Miklavič.

Po zaprtju volišč do bili v 36 občinah še pred zaključkom preštevanja glasovnic že znani novi župani, saj niso imeli nobenega protikandidata. Med njimi so predvsem manjše občine, mestne ni nobene. V 60 občinah sta kandidirala le dva kandidata za župana, kar pomeni, da je bil pri njih en krog volitev. V občinah, v katerih nihče ni dobil dobil 50-odstotne podpore, pa bodo volišča znova odprta 2. decembra. Takih občin je približno ena četrtina. V prvem krogu so sicer slavili neodvisni župani, Med strankarskimi kandidati so se najbolje odrezali v SLS, SDS, SD in NSi.

V javnosti je precej pozornosti pritegnila volilno dogajanje v Ljubljani. Stari in očitno tudi novi ljubljanski župan Zoran Janković je že ob objavi rezultatov vzporednih volitev, ki so pokazale na njegovo prepričljivo zmago v prvem krogu, dejal, da drugačnega razpleta ni pričakoval. Kandidat za ljubljanskega župana iz vrst SDS Anže Logar, ki se kot najbližji zasledovalec aktualnega župana Jankovića glede na vzporedne volitve ni uspel uvrstiti v drugi krog, rezultatov vzporednih volitev ni želel komentirati. Zadovoljen pa je z volilno udeležbo, ki je višja, kot je bila pred štirimi leti. Predsednik SDS Janez Janša je medtem ocenil, da je Ljubljana specifična po prijemih volilne kampanje, ki jih »očitno obvlada le Janković, to pa se odraža na rezultatih«. Tudi on meni, da je višja volilna udeležba nekaj pozitivnega. Pred štirimi leti je na lokalnih volitvah glasovalo približno 45 odstotkov upravičencev, tokrat pa dobrih skoraj 49 odstotkov.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.