Petra StoparPetra Stopar
Tone Rode in Jordan Peterson (foto: Marta Jerebič)
Tone Rode in Jordan Peterson

VIDEO: Jordan Peterson nas kliče na pustolovščino in k odgovornosti

Slovenija | 19.11.2018, 10:15 Marta Jerebič

Jordan Peterson, nova zvezda medijskega sveta, ki je po svetu zaslovel s svojo knjigo »12 pravil za življenje: protistrup za kaos«, je 18. novembra v Ljubljani nagovoril tudi približno 1800 Slovencev, večinoma mladih. Brezplačne karte so bile takoj razgrabljene, na črnem trgu pa so se pojavile tudi po ceni 100 evrov. Avtor, ki se v knjigi med drugim loteva totalitarizmov in drugih ideologij, je bil tokrat prvič v eni od držav, ki so bile nekdaj za železno zaveso.

Kdo je pravzaprav ta 56-letni Kanadčan, ki se političnim korektnežem zdi nevaren zaradi svojih pogledov, v katerih razgalja takšne ali drugačne ideologije in s katerimi jezi feministke?

Klinični psiholog in profesor psihologije na Univerzi v Torontu je že leta 2013 začel snemati svoja predavanja in jih objavljati na YouTub-u. Do avgusta 2018 so imeli njegovi videi več kot 65 milijonov ogledov, na njegov kanal je naročenih več kot 1,5 milijona ljudi.

Svetovno znan je postal leta 2016, ko se je javno uprl pravno predpisani rabi spolno nevtralnih zaimkov na tej univerzi. Transspolne osebe bi moral nagovarjati z nekim drugim predpisanim zaimkom. V zvezi s tem na podlagi raziskav v skandinavskih državah, kjer so šli z enakostjo najdlje, razlike med moškim in žensko povečujejo. Peterson dodaja, da ljudje, ki trdijo, da so vse razlike med moškim in žensko družbeni konstrukt, želijo človeka na novo definirati v skladu s svojo ideologijo. In od takih ljudi je treba čim prej stran, pravi.

Kljub temu je v Ljubljani dejal, da bi se soočil s Slavojem Žižkom. Pristaja tudi na intervjuje z radikalnimi feministkami, ki pa so videti kot dvoboj ali celo hujše, kot da je na zaslišanju. Morda se katera na koncu v svoji samozaverovanosti še sprašuje, kdo je zmagal, za tistega, ki iskreno išče resnico, pa je zmagovalec on, ker ne išče zmage, ampak resnico samo. Včasih s svojo intelektualno superiornostjo deluje celo zastrašujoče, argumente podaja tako prepričljivo, da o njih ni možno dvomiti. Morda pri tem, ko je na dvoboju s svojimi nasprotniki, daje vtis jeznega človeka, vendar se nikoli ne razburi. Ko napačno interpretirajo njegovo knjigo, jih takoj popravi. Nikoli se ne zmede. Ne preklinja. Redko maha z rokami. Pravzaprav deluje dokaj togo. Po besedah tistih, ki so imeli izkušnje z njim, ostaja profesionalen tako pred kamerami kot takrat, ko žarometi še ne gorijo oziroma ugasnejo.

Kaj ponuja Jordan Peterson, kar drugi ne?

Ljudje so lačni razprav o odgovornosti in smislu, kar pa ni del javnih razprav. Zadnjih 50 let smo se namreč osredotočali na pravice in privilegije svobode ter trenutne užitke, pravi, a to so plehke stvari, zaradi katerih je življenje težje, kot bi bilo potrebno, da je. V tem smislu bi lahko rekli, da je Jordan Peterson v svetu to, kar je pri nas na področju vzgoje specialni pedagog Marko Juhant, ki prav tako poudarja, naj se nehamo ukvarjati z otrokovimi pravicami, pozornost moramo nameniti njihovim dolžnostim.

Slovenci smo prevod knjige »12 pravil za življenje: protistrup za kaos« dobili med prvimi, približno tri tedne po izvirniku. Direktor Založbe Družina Tone Rode je za Radio Ognjišče pojasnil, da je zelo zgodaj stopil v stik Petersonom, s katerim si že tri leta dopisujeta. »Jordan predstavlja vrnitev k zavesti suverenega človeka, ki ima pred seboj odločitev za dobro in zlo. Ko se kristjani pogovarjamo z javnostjo, imam občutek, da smo to podstat skupnega imenovalca izgubili, in to Jordan prinaša v Slovenijo, v Evropo, nazaj v zahodno civilizacijo,« je dejal Tone Rode, ki je dodal, da Peterson načrtuje novo knjigo, ki naj bi predvidoma izšla septembra prihodnje leto.

O Petersonu kroži nešteto mnenj, a za mnoge je glas moških, ki so naveličani tega, da se morajo na vsakem koraku opravičevati samo zato, ker so moški. Zato njegove govore na YouTub-u večinoma spremljajo moški, se je pa publika s knjigo 12 pravil za življenje precej razširila. Ko bralec preseže predsodek, da naj bi bila to knjiga za samopomoč, v njej odkrije starodavne modrosti, aktualizirane v sodobnem svetu. Peterson namreč ne ostaja na neki teoretični ravni, saj črpa iz svoje klinične prakse s pacienti. Slovenske moške je pozval, naj se podajo na pustolovščino, začnejo naj reševati problem, ki ga zaznavajo, zastavijo naj si cilj, smisel, ki upravičuje trpljenje.

Na vprašanje, kako govoriti z radikalnimi levičarji, je Peterson pojasnil, da je to možno le prek zgleda. »Če so ljudje nasprotnega mnenja kot vi, jih nima smisla prepričevati z besedami, saj vas niti ne poslušajo. Pokažite oziroma predstavite jim boljšo zgodbo.«

Nostalgijo za komunizmom je ocenil kot nostalgijo za nevednostjo in pomanjkanje prevzemanja odgovornosti za alternativo. Menil je, da je kombinacija poguma in resnice rešilna.

Versko se sicer ne opredeljuje, čeprav v nekaterih poglavjih v knjigi kaže izredno, kar neverjetno poznavanje Svetega Pisma, ki ga razlaga s takšnim žarom, da bi ga človek z veseljem poslušal kot pridigarja pri kakšni maši. Pravi pa, da »deluje, kot da Bog obstaja«.

In če bi moral izbrati samo eno od teh svojih 12 pravil, bi izbral 8. pravilo: Govorite resnico – ali vsaj ne lažite. »To je precej dobro izhodišče, da urediš svoje življenje. Zelo pomaga, če si previden pri tem, kar govoriš in ne govoriš stvari, za katere veš, da so lažne. Jezika ne smeš uporabljati v manipulativne namene. Dolgoročno to ne deluje,« je dejal v nekem intervjuju, v drugem, ko je moral povedati, kdaj se je nazadnje zlagal, pa je dejal: »Vsakdo laže, vendar sem sam pri tem zelo previden.«

Jordan Peterson je poročen z ženo, ki jo pozna že od otroštva, ima sina in hčer, oba že odrasla in je tudi že dedek.

Petersonova pravila za življenje, ki so hkrati tudi naslovi poglavij v knjigi:

1. pravilo: Stojte pokončno in z vzravnanimi rameni

2. pravilo: S seboj ravnajte kot z nekom, ki ste mu dolžni pomagati

3. pravilo: Za prijatelje izbirajte ljudi, ki vam želijo najboljše

4. pravilo: Primerjajte se s tem, kar ste bili včeraj, ne s tem, kar je nekdo drug danes

5. pravilo: Svojim otrokom ne dovolite narediti ničesar, zaradi česar bi jih imeli manj radi

6. pravilo: Spravite svoj dom popolnoma v red, preden kritizirate svet

7. pravilo: Delajte, kar je smiselno (ne, kar je prikladno)

8. pravilo: Govorite resnico – ali vsaj ne lažite

9. pravilo: Domnevajte, da oseba, ki jo poslušate, morda ve nekaj, česar vi ne

10. pravilo: Bodite natančni, ko govorite

11. pravilo: Ne težite mulcem, ko rolkajo

12. pravilo: Pobožajte mačko, če jo srečate na ulici

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.