Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Srečanje birmancev (foto: Nadškofija Maribor)
Srečanje birmancev

Nadškof Cvikl: Ne za mlade, ampak skupaj z njimi

Slovenija | 17.11.2018, 14:21 Marjana Debevec

V Zavodu Antona Martina Slomška poteka srečanje birmancev mariborske nadškofije z nadškofom Alojzijem Cviklom. Gre že za četrto tovrstno srečanje, s katerim mladi skupaj začnejo pripravo na birmo.

O pomenu tega srečanja, ki med njimi ustvarja ozračje zaupanja, je nadškof Cvikl za naš radio dejal: »Najprej se mi zdi pomembno to, da birmanci, ki prihajajo iz celotne nadškofije začutijo, da so ena velika družina. Da začutijo to, da se ne pripravljajo sami v neki župniji, ampak da je veliko drugih, ki se ravno tako pripravljajo, ki hrepenijo in delajo za iste vrednote. To se mi zdi, da potem mladi da en nov zagon in eno novo upanje, pa tudi samo vsebino tej pripravi, ki so jo začeli.«

Oktobrska sinoda nas po besedah nadškofa Cvikla spodbuja, da hodimo in delamo skupaj z mladimi. »Zelo je odvisno od nas, koliko bomo mi sposobni narediti korak proti mladim. Sinoda namreč pravi, da naše pastoralno delo ni za mlade, ampak skupaj z mladimi. To pomeni hoditi skupaj z njimi, jih spremljati, biti njihov sopotnik. V mnogih okoljih še nismo sposobna narediti tega, da bi res bili njihovi spremljevalci, pa da bi jih znajo vključevati. Če jih je vključimo, potem se gotovo ne čutijo doma«, še pravi nadškof Cvikl.

Na strani Birmanec.si je nadškof Alojzij Cvikl zapisal sledeče misli: »Birma – dotik Božje ljubezni. Poskušam se vživeti v tvoj svet, draga birmanka in birmanec. Skupaj s teboj se sprašujem: »Zakaj k sv. birmi? Zakaj se nanjo pripravljati? Kaj mi lahko podari za moje življenje«?

Pišem te vrstice, ker se mi zdi, da je birma vse prevečkrat narobe razumljena: kot konec neke poti, kot slovo od neke izkušnje, kot nekaj, kar opravim, da zadovoljim starše,… Birma ni nekaj, je Nekdo. Je Sv. Duh, ki lahko napolni naša srca, je Ljubezen, ki da pečat mojemu življenju, da sem sposoben to ljubezen živeti, je pogum, ki me žene naprej, je moč, da lahko dar vere živim v svetu, ki ima drugačne vrednote in cilje.

Birma mi lahko pomaga, da verujem, upam, in se čutim del skupnosti v katerem najdem zavetje in oporo. Sam sem prehodil pot, ko mi je vera bila v breme, ko je bilo težko moliti in iti k sv. maši. Vztrajal sem na poti iskanja in to se mi je obrestovalo. Danes je vera tista, ki me osrečuje, ki osmišlja mojo pot. Zato, iz ljubezni do vas, želim z vami hoditi to pot, da na njej tudi vi najdete odgovore na dvome in vprašanja, ki jih nosite v sebi in v veri odkrije zaklad, ki bo obogatil vaše življenje in mu dal pravo vsebino.«

Osrednja gosta

Osrednja gosta letošnjega srečanja bosta zakonca Andrej in Marija Štremfelj - najbolj poznana kot prva zakonca, ki sta osvojila Everest. V reviji Ognjišče aprila leta 2016 sta bila predstavljena kot osrednja gosta z besedami: »Združila ju je ljubezen do plezanja. Druži ju ljubezen do gora, pa tudi izkušnja izgube, ko ti gore vzamejo drago osebo. V zadnjih letih pa ju druži tudi globoka vera v Odrešenika Jezusa Kristusa, ki je za nas umrl in vstal.«

Ostale pobude ekipe Birmenc.si v birmanskem letu:

→ Natečaj Jaslice za nadškofovo kapelo. Zmagovite jaslice bodo postavljene v prostorih nadškofije, ostale bodo razstavljene v baziliki Matere Usmiljenja v Mariboru.

→ Nedelja Svetega pisma. Vabilo, da se birmancem ob birmi podari Sveto pismo in se jim podeli na nedeljo Svetega pisma, da ga uporabljajo pri verouku v zadnjih mesecih priprave.

→ Križev pot. V okviru domačih župnij, pobratenih župnij ali dekanije.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.