Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Papež pozdravlja vernike na Trgu sv. Petra (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja vernike na Trgu sv. Petra

Papež: Božje zapovedi se morajo dotakniti srca

Svet | 21.11.2018, 13:04 Marjana Debevec

Papež je pri zadnji katehezi razlagal zapovedi Ne želi svojega bližnjega žene in Ne želi svojega bližnjega blaga. Vse zapovedi po njegovih besedah nakazujejo meje, preko katerih ne smemo, sicer bomo uničili sebe in bližnjega ter njegov odnos z Bogom. Iz teh zadnjih zapovedi pa je razvidno tudi, da vse njihove kršitve izhajajo iz hudobnih misli.

Evangelij nam pravi, da iz človekovega srca prihajajo hudobne misli, kot so; nečistovanja, tatvine, umori, prešuštva, pohlepi, hudobije, zvijača, razuzdanost, nevoščljivost, bogokletje, napuh, nespamet. Zato bi bile vse Božje zapovedi brez pomena, če se ne bi dotaknile src ljudi, je zatrdil papež. Če namreč srce ni osvobojeno, je vse ostalo malo vredno.

Postavo namreč lahko omejimo le na lep zunanji izgled življenja, ki pa je še vedno življenje sužnja in ne sina. »Pogosto se za farizejsko masko zadušljive spodobnosti skriva nekaj slabega in nerazrešenega

Zato moramo po papeževih besedah pustiti, da maske odpadejo in se pokaže naša revščina, ki nas vodi do svetega ponižanja. »Človek potrebuje to blaženo ponižanje, preko katerega odkrije, da se ne moremo osvoboditi sam in zato kliče k Bogu, da bi ga odrešil.«

Sami sebe namreč tudi z najboljšo voljo ne moremo popraviti. Moramo se odpreti odnosu z Bogom v resnici in v svobodi, je zatrdil Frančišek. Postava namreč ne zavaja človeka, da ga bo dobesedna pokorščina pripeljala do izumetničenega odrešenja, ki je obenem nedosegljivo. »Naloga Postave je pripeljati človeka do njegove resnice, ali bolje rečeno, da njegove revščine. Ta pa nas vodi do pristne in osebne odprtosti Božjemu usmiljenju, ki nas prenavlja«, je še dejal sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.