Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Prva zimska epizoda pri nas bolj kratkega daha

Slovenija | 20.11.2018, 15:43

Že povolilni ponedeljek je ponekod po državi prinesel za vzorec snega, padavine so se nato ponoči okrepile, tako se je velik del Slovenije danes prebudil v belo jutro. V višjih legah je snežna odeja debela od 10 do 20 centimetrov, po nižinah je v glavnem zapadlo do pet centimetrov snega. Na Primorskem je svoje dodala še burja, ki je gradila snežne zamete. Na nekaterih cestah ne gre brez nevšečnosti, zato velja poziv k dodatni previdnosti ter strpnosti do posipnih in plužnih skupin, ki so na delu. Zimsko vreme je ohromilo promet tudi v naši soseščini. Povsod se bodo razmere umirile do večera.

Najdebelejšo snežno odejo so namerili na Vojskem - pohvalijo se lahko s 24 centimetri. Da bo osrednji del Slovenije tisti, ki bo dobil najobilnejšo pošiljko, so napovedovali že meteorologi. Prav tako je pobelilo vrhove gora - na Kredarici in na Voglu imajo približno 20 centimetrov snega. Na Gorenjskem ga je drugače zapadlo od pet do 15 centimetrov, cestne službe so bile nanj pripravljene, ker razmere niso bile tako hude, ni bilo treba mobilizirati vse mehanizacije. Posipne in plužne skupine so se na delo odpravile že ponoči ter poskrbele, da so bile vse glavne ceste in tamkajšnji avtocestni krak normalno prevozni.

Tudi na širšem območju severovzhodne Slovenije naj ne bi bilo večjih ovir v prometu, ceste so večinoma kopne, zapadli sneg se sproti topi. Izjema so višje lege Pohorja, a pristojnih služb, kot ocenjujejo same, sneženje ni niti malo presenetilo. V Savinjski dolini, kjer je ponoči zapadlo od pet do deset centimetrov snega, prav tako večjih nevšečnosti v prometu niso zaznali.

Razmere so bile medtem težavne na primorski avtocesti, že v zgodnjih jutranjih urah je prišlo do zdrsa tovornih vozil, nastali so daljši zastoji. Tem se ni bilo mogoče izogniti tudi na nekaterih ostalih cestah proti večjim mestom ter na obvoznicah in mestnih vpadnicah. Na vipavski hitri cesti in v delih, kjer se je sneženju pridružila še močna burja, ki naj bi slabela, veljajo nekatere omejitve.

Ste svojega jeklenega konjička pripravili na zimske razmere v prometu?

Dobro je upoštevati klasična navodila policije, kot so prilagojena hitrost vožnje, večja varnostna razdalja, pravilna smer vožnje, izogibanje prehitevanju in upoštevanje ostalih udeležencev v prometu, še posebej pešcev in tudi kolesarjev, ki jih predvsem na ulicah mest kljub slabšim razmeram ni malo. Ker smo že v času med 15. novembrom in 15. marcem, morajo biti vozila ustrezno opremljena. "Po naši zakonodaji med ustrezno zimsko opremo sodijo zimske pnevmatike. Obstaja alternativa, tako so ustrezna zimska oprema lahko tudi letne pnevmatike z verigami v prtljažniku," pojasnjuje Igor Kapun z Generalne policijske uprave, a slednjega ne priporoča. Vsi vozniki še niso poskrbeli za ustrezno opremljenost svojih jeklenih konjičkov, nekateri so ob napovedanem sneženju še včeraj hiteli menjat letne pnevmatike z zimskimi. Vulkanizerji imajo tako tudi ta teden polne roke dela.

Prihodnjih 10 dni brez omembe vrednih padavin

Se nam pa v prihodnjih dneh obeta bolj ali manj suho vreme. "Kakšnega novega snega v prihodnjih desetih dneh ne pričakujemo. Prevladovalo bo mirno, oblačno vreme, brez omembe vrednih padavin. Temperature se bodo dvignile malo nad nič stopinj Celzija, čez dan na približno pet, ob koncu tedna tudi na deset. Ta današnja zimska epizoda je tako res kratkega daha," nam je zaupal dežurni prognostik Brane Gregorčič.

V soseščini predvsem težave v prometu

Tako bo tudi na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in Črni gori, kjer so se današnje zimske vremenske razmere poznale predvsem v prometu. Ta je bil močno oviran še na avstrijskem Koroškem, kjer je bilo zaradi številnih prometnih nesreč zjutraj več cest zaprtih tudi po več ur. Na gorskih prelazih in gorskih cestah so obvezne verige.

Slovenija, Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.