Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Nasilje v Nigeriji (foto: Vatican News)
Nasilje v Nigeriji

V Nigeriji letos ugrabljenih 10 duhovnikov in 10 redovnic; usoda Asie Bibi še neznana

Svet | 12.11.2018, 11:42 Marjana Debevec

Medtem ko spremljamo zgodbo Pakistanke Asie Bibi, katere usoda še vedno ni točno znana, pa so številni kristjani preganjani tudi po drugih državah. Ena od držav, kjer nasilje ne pojenja, je Nigerija. Tam so včeraj izpustili štiri redovnike, ki so jih ugrabili v torek. V zadnjem letu sicer v tej afriški državi narašča število ugrabitev duhovnikov, redovnikov in redovnic.

Cerkev v Nigeriji je zaskrbljena, ker so oborožene skupine na jugu države samo v tem letu ugrabile 10 duhovnikov in 10 redovnic. Se pa veseli štirih rešenih redovnikov, ki so jih na jugu države ugrabili oboroženi moški. Pred dvema mesecema so ugrabili duhovnika, ki so ga sicer kmalu izpustili, vendar je zaradi posledic mučenja po treh dneh umrl.

Kristjani pa so mučeni in preganjani tudi v Pakistanu, kjer v teh dneh odmeva izpustistev Asie Bibi. Mednarodno združenje za človekove pravice je opozorilo, da je v pakistanskih zaporih še na desetine ljudi kot je Asia Bibi, ki so obtoženi bogoskrunstva. Zato bi bila po njihovem prepričanju potrebna še večja podpora s strani zahodnih držav.

Predstavnik Evropske komisije za spodbujanje verske svobode v državah izven Evropske unije Jan Figel je za agencijo Sir povedal, da je v 13 državah zagrožena smrtna kazen za ateizem, v 22 -ih za spreobrnjenje v drugo vero, več kot 70 držav pa ima zakon, ki kaznuje bogoskrunstvo. Verska svoboda je po njegovih besedah merilo civilizacije in pokazatelj vseh ostalih človekovih pravic.

Nasilje najbolj prihaja do izraza z islamskim terorizmom, hindujskim in budističnim nacionalizmom, pa tudi s strani laicističnih ideologij, je povedal Figel.

Obenem pa smo danes priče pravega genocida nad raznimi verskimi manjšinami, spomnimo le na Jazide ali Rohinge.

Jan Figel
Jan Figel © Agencija SIR

Vzor sožitja bi po Figlovih besedah morale dati tri monoteistične religije: krščanstvo, islam in judovstvo, ki predstavljajo 55 odstotkov prebivalstva. Njihova vloga je nezamenljiva predvsem pri vzpostavljanju pravičnosti in miru na Bližnjem Vzhodu. Dolgo časa je bilo potrebnega, da je papež Pavel VI. končno lahko vstopil v sinagogo in Janez Pavel II. v mošejo. »Ko bo večina svetovnega prebivalstva delovala za boljši svet, bo ta cilj že dosežen«, je za agencijo SIR še dejal Jan Figel.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.