Ljubljana, nedelja, 18. avgust 2019, 05:48

Asia Bibi izpuščena iz zapora

Asia Bibi
Foto © Radio Vatikan

Pakistanska kristjanka Asia Bibi, ki je bila zaradi spornega zakona o bogokletju obsojena na smrt in prejšnji teden oproščena, je sinoči zapustila zapor in naj bi bila trenutno skupaj s svojo družino v prestolnici države. Lokacija zaradi zahtev radikalnih islamistov po njeni usmrtitvi ostaja skrita.

Mož Asie Bibi je za celotno družino zaprosil za azil v ZDA, Veliki Britaniji, Kanadi ali Italiji.

Potem ko je vrhovno sodišče izdalo oprostilno sodbo, so radikalni islamisti v vseh večjih mestih organizirali proteste in zahtevali njeno usmrtitev. Blokirali so ceste in zažigali avtomobile.

Odnehali so po treh dneh, ko je vlada z njimi sklenila sporazum, da bo Bibijevo uvrstila na seznam oseb, ki ne smejo zapustiti države, dokler vrhovno sodišče ne bo odločilo o pritožbi na oprostilno sodbo. Opozorili so, da bodo znova odšli na ulice, če sporazum ne bo uveljavljen. Tako je država zdaj v pričakovanju, kaj bodo storili muslimanski skrajneži.

Zaradi varnosti vsi viri za medije govorijo le pod pogojem anonimnosti. Tako je nek pakistanski uradnik povedal, da je Asia Bibi zapor v Pandžabu zapustila pozno sinoči pod strogimi varnostnimi ukrepi, vojska je varovala ceste vse do letališča, od koder je z letalom poletela v Islamabad. Več predstavnikov vlade je danes potrdilo, da je še vedno v Pakistanu. Ker je že prejšnji teden v Pakistanu zaradi tega primera vladalo ozračje državljanske vojne, je minister za informacije na tviterju zapisal, da je neodgovorno, da mediji objavljajo lažne novice o tem, da je Asia Bibi zapustila državo.

Asia Bibi je že od leta 2010, ko je bila obsojena na smrt, simbol preganjanja kristjanov. Zanimivo je, da ta primer odmeva v vseh svetovnih medijih, pri nas pa o tem govorimo večinoma le katoliški mediji.

Ne spreglejte: