Petra StoparPetra Stopar

Kovač: Roki ne predstavljajo težave za pogajanja o brexitu

Svet | 17.10.2018, 15:21

Teden več vrhunskih srečanj v Evropski uniji bodo drevi nadaljevali voditelji 27 držav članic. Razpravljali bodo o ločitvenem sporazumu med Londonom in Brusljem ob odhodu Velike Britanije iz povezave. Pred tem bodo prisluhnili premierki Theresi May, od nje pričakujejo konkretne in ustvarjalne predloge za izhod iz slepe ulice, v kateri so se znašla pogajanja med stranema. Preboj danes ni verjeten, a opredeljene naj bi bile politične smernice za nadaljnje korake.

Evropska unija in Velika Britanija poskušata doreči prihodnje odnose, področja, ki jih morata urediti, se nanašajo na pravice državljanov, finančno obravnavo, irsko mejo in prehodno obdobje. A nekaj vprašanj je še odprtih. Glavni pogajalec povezave o brexitu Michel Barnier je napovedoval, da bo oktobrski vrh pomenil trenutek resnice, a za zdaj kaže, da bo le nova postaja v iskanju dogovora, ki ne bo prelomna. "Ko se ukvarjamo z dogovorom o brexitu, moramo biti pripravljeni tudi na to, da ločitvenega sporazuma ne bo oziroma bo zavrnjen. Zato bomo z voditelji pretresli tudi takšen scenarij. A kot sem že poudaril, nas to dejstvo ne sme odvračati od tega, da uperimo vse napore v najboljši možen ločitveni sporazum za obe strani," je sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Da celovit dogovor zahteva čas, je poudaril Barnier. "Vzeli si bomo ta čas - mirno in resno bomo našli dogovor o urejenem brexitu."

Da je časa dovolj, je v pogovoru za naš radio ocenil raziskovalec na Univerzi George Washington v ZDA Igor Kovač. "Roki ne predstavljajo težave za pogovore," je menil. Kovač je prepričan, da je dogovor praktično sklenjen in da so na mizi ostale drobtinice. "To so še zadnje zadeve, zadnje podrobnosti, ki jih lahko razumemo kot igro, ki ji pravimo chicken, kar pomeni reva, se pravi, da strani drvita v avtu druga proti drugi, tisti, ki prvi odvije, da prepreči nesrečo, je ta reva. To igro zdaj igrata Velika Britanija in Evropska unija, da bi na koncu vsaka zase iztržili čim več." Kot je še dodal Kovač, bo Velika Britanija tista, ki bo veliko izgubila, če dogovora ne bo.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.