Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Kanonizacija Oscarja Romera

Svet | 14.10.2018, 11:00 Marta Jerebič

Salvadorski nadškof Oscar Romero, ki bo danes razglašen za svetnika, je bil leta 1980 ubit med mašo iz sovraštva do vere. Zavzemal se je predvsem za uboge, glasno je grajal nasilje in krivičnosti v svoji domovini.

Po smrti nadškofa Romera so mnogi menili, da je bilo njegovo sporočilo preveč politično, da je bilo preveč povezano s teologijo osvoboditve, zaradi česar se je njegov postopek za beatifikacijo upočasnil in bil nekaj let blokiran. Zaslužni papež Benedikt XVI. je malo pred odpovedjo petrinski službi odločil, da se postopek lahko nadaljuje. Latinskoameriški papež pa je leta 2015 podpisal odlok o priznanju mučeništva, čemur je sledila beatifikacija, v nadaljnjem postopku je bil priznan tudi čudež na njegovo priprošnjo, kar je omogočilo kanonizacijo.

Kot je v nedavnem pogovoru za Radio Ognjišče povedal tajnik na nunciaturi v Kolumbiji dr. Matjaž Roter, se ljudje v Latinski Ameriki Romeru zelo priporočajo. Označil ga je za človeka, »ki je živel za svoje ljudstvo in se dejansko zanj razdal. Odmevajo njegova prizadevanja za človekove pravice, svoboščine, spoštovanje človekovega dostojanstva. Bil je neutruden oznanjevalec evangelija v salvadorski družbi, obiskoval je župnije, bil je vedno na poti, iskal nove poti za srečanja z ljudmi.«

Ko so Romera prosili, naj odide iz svoje škofije … je dejal, da je pastir s svojim ljudstvom, zlasti ko je ljudstvo zatirano, ne zbeži, tudi za ceno življenja ne.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.