Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

V Indoneziji po naravni katastrofi še vedno pogrešajo več kot tisoč ljudi

Svet | 05.10.2018, 15:41

Na otoku Sulavezi v Indoneziji še naprej narašča število žrtev po silovitem potresu in cunamiju. Življenje naj bi izgubilo več kot 1.500 ljudi. Lokalne oblasti ocenjujejo, da jih je več kot 1.000 še pogrešanih. Ni jasno, ali jim je uspelo zbežati ali so ujeti pod ruševinami in v blatu. Pristojne službe tako nadaljujejo iskalno akcijo, čeprav je upanje, da bi lahko našle preživele, vse manjše.

Na območje medtem prihaja vse več letal z nujno pomočjo. Do večera jih tam pričakujejo 20. Znatna sredstva je državi posredoval papež Frančišek. Čeprav pomoč prihaja, jo bodo zaradi uničene infrastrukture le težko porazdelili med vse prizadete kraje. "Težko dosežemo nekatere kraje, saj so poškodovane tako transportne poti kot električna in komunikacijska omrežja. Kakšne so razmere, lahko ugotovimo šele na terenu. Za zdaj se skušamo prebiti na najbolj prizadete konce. Je zelo, zelo težko. Osnovne dobrine, ki jih potrebujejo ljudje, so voda in hrana ter odeje in tudi zdravila," je za Radio Vatikan pojasnil direktor indonezijske Karitas Banu Kurniatanto.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.