Petra StoparPetra Stopar
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Nobelova nagrada za mir borcema proti nasilju nad ženskami v vojnah in sporih

Svet | 05.10.2018, 15:28

Znana sta prejemnika letošnje Nobelove nagrade za mir. Prestižna lovorika bo šla tokrat v roke kongovskemu zdravniku Denisu Mukwegeju in jazidinji Nadii Murad za njun prispevek v boju proti nasilju nad ženskami.

Ob 11. uri je v Oslu pred kamere stopila vodja Nobelovega odbora Berit Reiss Andersen. "Nobelov odbor je sklenil Nobelovo nagrado za mir za leto 2018 podeliti Denisu Mukwegeju in Nadii Murad za njun boj proti uporabi spolnega nasilja kot orožja v vojni in oboroženih sporih," je sporočila.

Mukwege je ginekolog, ki večino svojega življenja pomaga žrtvam spolnega nasilja v Kongu. Med drugim je ustanovil bolnišnico, v katero se zatekajo posiljene in mučene prebivalke te države. "Doktor Mukwege in njegovo osebje sta zdravila na tisoče pacientk, ki so bile žrtve takšnih napadov," je pojasnila Andersenova. Mukwege obsoja nekaznovanost množičnih posilstev. Zaradi njegovega dela je bilo že večkrat ogroženo tudi njegovo življenje. Pred nekaj leti je preživel poskus atentata, potem ko je v govoru v Združenih narodih kritiziral nasilje oboroženih skupin.

Veliko poguma je pokazala tudi Muradova, ki s svojo težko zgodbo opozarja na zločine Islamske države. Pripadniki te skrajne skupine so namreč Muradovo in več deklet odpeljali iz njihove domače vasi na severu Iraka v Mosul, ki je bil prestolnica Islamske države. Muradova je bila med drugim prisilno poročena z enim od džihadistov. "Nadia Murad je bila večkrat žrtev posilstev in ostalih zlorab," je spomnila Andersenova. Potem ko je Muradovi uspelo pobegniti iz ujetništva, o tem javno in glasno govori. 3.000 jazidinj, ki jih je ugrabila Islamska država, namreč ostaja pogrešanih.

Nobelovemu odboru še ni uspelo vzpostaviti stika ne z Mukwegejem ne z Muradovo. Se pa medtem z vsega sveta vrstijo čestitke obema. Mnogi ob tem opozarjajo na velik pomen njunega poslanstva.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.