Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Evropski parlament potrdil nova pravila za avdiovizualne medije

Svet | 06.10.2018, 00:45

Internet je korenito obrnil naš način spremljanja filmov, video posnetkov in televizijskih oddaj. Da bi v Evropski uniji lahko držali korak s časom, so se evropski poslanci zavzeli za posodobitev pravil za avdiovizualne medije. Zakonodaja, ki so jo sprejeli v minulem tednu, naj bi bolje zaščitila otroke pred neprimerno vsebino in omejila oglaševanje. Pomembna je tudi podpora evropski produkciji.

Področje spremljanja filmov, video posnetkov in televizijskih oddaj, ki so na voljo na internetu, ni ustrezno urejeno. Evropski poslanci so se odločili odzvati. Izglasovali so nekatere spremembe. Ko jih bo potrdil še Svet Evropske unije, bodo veljale za radijske in televizijske postaje, spletne video platforme, kot so Netflix, YouTube in Facebook, ter vse platforme, ki omogočajo video prenose v živo. "Doseči želimo enaka pravila igre za klasične medije in avdiovizualne medije na internetu," je bila jasna poročevalka Sabine Verheyen iz Evropske ljudske stranke.

Posodobljena zakonodaja bo med drugim okrepila zaščito mladoletnih, saj bodo morali ponudniki vsebin vzpostaviti mehanizme, ki bodo onemogočili spodbujanje nasilja, sovraštva in terorizma. Omejitvam bo podvržena tudi pornografija. Ko bodo uporabniki v prihodnje vsebino označili kot škodljivo ali neprimerno, bodo spletne strani odgovorne za odstranitev. "Odrasli bodo na primer imeli možnost uporabiti programsko opremo za filtriranje na napravah svojih otrok, vsebina, ki bi lahko bila škodljiva zanje, bo opremljena s sistemi za preverjanje starosti," je za EuroparlTV poudarila Verheynova.

Bolje bodo varovani tudi osebni podatki otrok, saj ponudniki vsebin pridobljenih podatkov ne bodo smeli obdelovati v komercialne namene. Skladno s spremenjenimi pravili bo lahko oglaševanje predstavljalo največ 20 odstotkov oddajnega časa. Novost bo tudi obvezna kvota 30 odstotkov evropskih vsebin na platformah, ki nudijo video posnetke na zahtevo. Evropski poslanci menijo, da bo to v pomoč in spodbudo evropskim producentom, režiserjem in umetnikom.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.