Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 02:40

Ob 98. obletnici smrti Božjega služabnika Antona Mahniča

V katedrali v mestu Krk na Hrvaškem so včeraj praznovali dan Božjega služabnika škofa Antona Mahniča ob obletnici njegove smrti. Slovesno somaševanje, kjer se je krškemu škofu Ivici Petanjki in njegovemu predhodniku škofu Valterju Županu pridružilo trideset duhovnikov in redovnikov, je vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Opozoril je na njegovo prizadevanje za resnico in presojanje vsega v luči dobrega in lepega. Spomnil je še, da je bil škof Mahnič vnet častilec Najsvetejšega in velik v sprejemanju in prenašanju križa.


Prebivalci Jemna imajo le eno sporočilo: Želijo končanje državljanske vojne

Ena od držav, v kateri že dolgo vre, je Jemen. Spopadi med vlado v Sani in uporniškimi hutijevci so v slabih štirih letih zahtevali že najmanj 10 tisoč življenj. Zadnji mirovni pogovori na Švedskem so vlili kanček upanja, saj sta sprti strani dorekli vsaj prekinitev ognja v strateško pomembnem pristanišču Hudajda. A do resnejšega izboljšanja razmer je še dolga pot, humanitarna kriza je namreč vse globlja.


Ukrajinska pravoslavna Cerkev bo danes uradno razglasila neodvisnost

Ukrajinska pravoslavna Cerkev bo na današnjem zasedanju potrdila neodvisnost oziroma avtokefalnost, ki jo je napovedala že oktobra letos. Pri tem koraku jo je podprl carigrajski ekumenski patriarhat, zaradi česar je Ruska pravoslavna Cerkev, katere del je bila ukrajinska cerkev do sedaj, prekinila evharistično občestvo s Carigradom.


Pogajalci v Katovicah bi utegnili podaljšati podnebno konferenco

Podnebna konferenca na Poljskem bi morala biti pri koncu. A lahko se zgodi, da bodo pogajalci iz vsega sveta v Katovicah ostali še kakšen dan, saj še niso našli skupnega jezika pri vprašanjih podnebne pomoči državam v razvoju in krepitve ambicij pri zmanjševanju škodljivih izpustov toplogrednih plinov. Knjiga pravil za izvajanje že dogovorjenih zavez naj bi bila tako še daleč od oblike, ki bi pomenila uspeh.


Nahtigal: Poceni politične točke

Francoska policija je sinoči izsledila in ubila napadalca iz Strasbourga Cherifa Chekatta. Našla ga je v četrti Neudorf, kjer je živel in ki je le nekaj minut vožnje od središča mesta. Islamska država je prek svoje propagandne agencije sporočila, da je bil eden od njenih borcev. Življenje v Strasbourgu se medtem vrača v normalne tirnice, dopoldne so znova odprli tudi božični sejem. A medtem ko je Katoliška Cerkev sinoči pripravila molitveno bdenje za žrtve napada in pozvala k enotnosti, so se na političnem področju znova razplamtele razprave o povezovanju migracij in terorizma.


Po referendumu irski parlament tudi z zakonom potrdi splav

Irski parlament je po majskem referendumu sprejel zakonodajo, ki v določenih primerih nerojenim jemlje pravico do življenja. Splav bo tako na Irskem omogočen do 12. tedna nosečnosti, ko je ogroženo življenje nosečnice oziroma ko bi nosečnost zelo poslabšala njeno zdravstveno stanje. Dovoljen bo tudi v primerih hudih nepravilnosti otroka, zaradi katerih bi lahko novorojenček umrl v obdobju prvega meseca po rojstvu.


Policija ubila napadalca iz Strasbourga

Francoska policija je izsledila in ubila napadalca iz Strasbourga Cherifa Chekatta. Našla ga je v njegovi domači strasbourški četrti Neudorf. Ko so ga sinoči trije policisti specialne enote želeli nagovoriti, naj se jim preda, je začel streljati nanje, ti pa so streljali nazaj in ga ubili. Ko se je novica o smrti napadalca razširila, so prebivalci soseske spontano začeli prihajati na ulice in policiji po dveh dneh negotovosti naklonili dolg aplavz. Francoski notranji minister je za danes ob 11. uri napovedal vnovično odprtje božičnega sejma v alzaški prestolnici, ki velja za enega najbolj obiskanih v Evropi.


Karitas v Indonezijo pošilja 22.000 evrov

Slovenci so Indoneziji za pomoč po septembrskem uničujočem potresu in cunamiju podarili 22.000 evrov. Humanitarna sredstva bo tja poslala Karitas.


K9 o zniževanju stroškov rimske kurije

Osrednja tema tokratnih razprav sveta kardinalov so bile možnosti zniževanja stroškov v rimski kuriji. Po navedbah iz Vatikana si je predvsem nemški kardinal Reinhard Marx prizadeval za znižanje tekočih izdatkov, predvsem pri zaposlenih.


V Panamo januarja 200 tisoč mladih

Katoliška cerkev v Panami ocenjuje, da se bo svetovnega dne mladih v prihodnjem januarju udeležilo približno 200.000 mladih iz 155 držav po svetu. Teme tokratnega mednarodnega srečanja mladih bodo med drugim varovanje stvarstva in družbena pravičnost, migracije ter vloga žensk v družbi. Papež Frančišek se bo prireditve udeležil od 23. do 27. januarja.


Novejše novice | Starejše novice