Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 20:24

ZLORABE 3. DAN: Prekinimo kulturo molka!

Tema današnjega dneva vatikanskega zasedanja o zaščiti mladoletnih je transparentnost. Dopoldne sta zbrane nagovorila s. Veronica Openibo iz družbe Deteta Jezusa in nemški kardinal Reinhard Marx.


ZLORABE 2. DAN: Žrtvam je treba priznati njihovo trpljenje!

Predsedniki škofovskih konferenc in predstavniki redovnih skupnosti nadaljujejo drugi dan zasedanja. Medtem ko so včerajšnji predavatelji izhajali iz pomena odgovornosti in dolžnosti škofa, se danes osredotočajo na zanesljivost v luči občestva in sinodalnosti. Indijski kardinal Oswald Gracias se je v luči skupnosti zavzel za pravičnost in zdravljenje ran. Vsak je odgovoren za celotno Cerkev, je zatrdil. Nadškof iz Chicaga Blase Cupich pa je predstavil predloge za strukturno, pravno in institucionalno reformo obravnave zlorab.


Kardinal Gomez na srečanju v Vatikanu: Vzrok zlorab je v klerikalizmu

V Vatikanu se končuje prvi dan zasedanja predsednikov vseh škofovskih konferenc in predstavnikov redovnih ustanov na temo zaščite mladoletnih v Cerkvi. Popoldne je zbrane nagovoril nadškof iz Kolumbije kardinal Ruben Salazar Gomez, ki je izpostavil odgovornost škofa. Po njegovih besedah je eden od globokih razlogov za vse, kar se je dogajalo, v klerikalizmu.


Raziščite svojo vest in se spreobrnite!

Udeleženci srečanja so se na željo svetega očeta v preteklih tednih srečali z žrtvami zlorab v svojih domovinah, da bi začutili njihove rane. Nekateri med njimi so svoje vtise posneli in poslali še pred srečanjem v Vatikanu.


Opravičilo vrhovnih redovnih predstojnikov in predstojnic

Pred vatikanskim srečanjem za zaščito mladoletnih v Cerkvi se vrstijo pozivi in odzivi različnih organizacij. Izjavo je objavila tudi Mednarodna zveza redovnih predstojnikov in predstojnic, ki je starše pozvala k pomoči v boju proti spolnim zlorabam, zlasti ob dejstvu, da po svetu 62 milijonov otrok obiskuje šole, ki jih upravlja Cerkev.


Za kaj si bodo prizadevali jezuiti?

Vodstvo jezuitskega reda je objavilo smernice apostolata Družbe Jezusove za prihodnje desetletje. V njih imajo posebno mesto mladi, duhovne vaje ter skrb za obrobne in za stvarstvo.


Kako vplivati na evropsko politiko?

Komisija škofovskih konferenc Evropske unije poziva k udeležbi na evropskih volitvah v letošnjem maju. Kot poroča spletni portal Družine, je v izjavi za javnost poudarila, da volitve niso le pravica in dolžnost, ampak tudi možnost, da konkretno sooblikujemo izgradnjo Evrope.


Nasilje teorije spola se širi v Evropi

Francoska škofovska konferenci je objavila kritiko na račun zakonskega dopolnila, po katerem v šolskih obrazcih ne bosta več napisana oče in mati, ampak starš 1 in starš 2. Obenem pa prav tako v Franciji načrtujejo prvo spolno nevtralno otroško igrišče. Kdor se ideologiji spola ne pokori, ga čaka kazen. Tako se je že zgodilo v Veliki Britaniji.


V Barceloni množični protest zaradi sojenja nekdanjim katalonskim voditeljem

V Barceloni je sinoči potekal množični protest zaradi sojenja nekdanjim katalonskim voditeljem. V središču katalonske prestolnice se je po navedbah policije zbralo približno 200.000 ljudi, po navedbah organizatorjev pa okoli pol milijona. Med udeleženci protesta naj bi bil tudi sedanji katalonski predsednik Quim Torra.


V Münchnu poglabljanje razpoke v čezatlantskih odnosih

Na münchenski varnostni konferenci so znova prišla do izraza zelo različna stališča med evropskimi in ameriškimi voditelji glede aktualnih svetovnih vprašanj, od varnosti na Bližnjem vzhodu, odnosov z Rusijo do trgovine. Razpoka v čezatlatnskih odnosih v obdobju ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa se tako še poglablja.


Novejše novice | Starejše novice