Petra StoparPetra Stopar

Družine celjske škofije na srečanju

Slovenija | 20.10.2018, 07:34 Marjana Debevec

Pri bratih kapucinih v Celju bo popoldne srečanje zakonskih skupin celjske škofije. Sveto mašo bo daroval upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek, osrednji poudarek dogodka pa bo na vsebini svetovnega srečanja družin na Irskem.

Odmev svetovnega srečanja družin na Irskem bosta predstavila slovenska udeleženca Katarina in Marko Nzobandora, ki sta se srečanja udeležila skupaj z otroki. Marko je med drugim v pogovoru povedal o predavanju duhovnika, ki je spregovoril o poklicanosti družin k svetosti. Poudaril je, da Bog vsakega od nas kliče posamezno.

»In ko smo povezani z njim, pa predstavljamo nek most do drugih ljudi, da preko nas Bog pride do njih in jih potem skupaj pripeljemo k Njemu. Po eni strani se moramo odrezati od te svoje navezanosti na osebe ali stvari, da smo lahko povezani z Njim, hkrati pa ne smemo ostati tam. Ampak gremo nazaj v to sredino, kjer smo vsak dan in na ta način vzpostavljamo povezavo z Bogom

Katarina pa se je udeležila programa za otroke. Zanimiv se ji je zdel predlog kocke, ki so jo otroci sami izdelali. »In na vsaki ploskvi je bil en stavek od papeža. Na eni strani je pisalo hvala, na eni oprosti, na eni: ’Kako ti lahko pomagam?’, Na eni je pisalo: ?Molimo za...’; torej za koga bomo danes molili. Potem na eni strani je bilo: ’Družimo se z’, in pa potem: ’Bodi prvi, ki ljubi.’ In potem otroci zjutraj vržejo to kocko in se potem tisti dan trudijo večkrat reči hvala, večkrat reči oprosti – ta osnovna komunikacija, ki je spoštljiva, ljubeča in ki misli na drugega.«

Tudi na današnjem srečanju družin celjske škofije bo poseben program za otroke. Vodile ga bodo vodile sestre Frančiškanke Marijine misijonarke s sodelavci.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.