Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Obnovljeni kip nadangela Mihael vrnjen na zvonik cerkve svetega Jurija

Slovenija | 16.10.2018, 11:26

Kip nadangela Mihaela po dveh mesecih znova bdi nad Piranom. Na vrh zvonika cerkve svetega Jurija ga je včeraj previdno dvignil helikopter Slovenske vojske. Pred tem je obnovljeni kip varuha mesta konec tedna stal na Tartinijevem trgu, kjer so si ga ljudje lahko ogledali od blizu.

Kip nadangela Mihaela, ki z vrha zvonika piranske župnijske cerkve vse od leta 1769 kaže smer vetra in napoveduje vreme, je načel zob časa, moral je skozi roke restavratorjev. Obnovo je spodbudila februarska burja, ki je na Tartinijev trg v mestu odnesla del krila. Po dveh mesecih del so domačini kip iz bakrene pločevine v soboto znova pozdravili v svoji sredi. Ob tem so pripravili slovesnost, med katero ga je blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak. "Gospod nad vojskami, blagoslovi ta obnovljeni kip svetega nadangela Mihaela, ki že 250 let varuje naše mesto ter je zdaj na novo preoblečen in pripravljen spet prevzeti položaj nad svojim ljubljenim mestom. Nam pa pomagaj, da bomo v boju z vsem hudim pod njegovim vodstvom vedno zmagoviti in uspešni in bodo vsi domovi našega mesta uživali tvoj stanoviten mir in tvojo trajno blaginjo," je prosil.

Župnik v Piranu Zorko Bajc tako v soboto kot včeraj ni skrival zadovoljstva. "Vesel sem, da je nadangel Mihael nazaj, da je obnovljen in okrepljen ter da se bo znova lahko boril z vetrovi in nas bo varoval." Bajc je priznal, da se je malo bal, kako bodo kip dvignili na njegovo običajno domovanje, saj je bilo delo zelo zahtevno. To je potrdil tudi poveljnik helikopterja Slovenske vojske Miha Vencelj. "Prvič sem počel kaj takega," je priznal. Bajc se je zahvalil ekipi, ki je izvedla akcijo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.