Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Shod v podporo p. Tadeju Strehovcu, 10. 10. 2018 (foto: Alen Salihović)
Shod v podporo p. Tadeju Strehovcu, 10. 10. 2018

Od petka do petka

Cerkev na Slovenskem | 13.10.2018, 08:15 Petra Stopar

Pretekli teden se je morala Cerkev na Slovenskem soočiti z novimi poskusi napadov na njeno svobodno izražanje in delovanje. Začel se je namreč sodni proces zoper p. dr. Tadeja Strehovca. Slovenija je gostila generalnega sekretarja Nata, premier Marjan Šarec pa je obiskal Bruselj. Medtem se premika pri prodaji NLB in Abanke, dogajanje v zdravstvu pa je zasenčila kriminalistična preiskava zaradi sumov korupcije pri nabavi žilnih opornic.

CERKEV

Na okrajnem sodišču v Ljubljani se je ta teden začel sodni proces zoper generalnega tajnika Slovenske škofovske konference p. dr. Tadeja Strehovca, čigar obramba in podporniki so prepričani, da je obtožnica proti njemu nična. Tudi sam je ob sredinem začetku obravnave v dvorani zavrnil očitke o spodbujanju sovraštva na spletnem portalu 24kul.si. Dejal je, da pred objavo ni bil seznanjen s spornim člankom na portalu in da ni odgovorni urednik portala, saj to ni medij. Znova je tudi stopil v bran molitvi v organizaciji Zavoda Božji otroci pred porodnišnico.

Komisija Pravičnost in mir, ki jo vodi nadškof Anton Stres, poudarja, gre pri sodnem procesu zoper p. Strehovca za poskus napada na nauk Katoliške Cerkve o svetosti življenja od spočetja do naravne smrti ter za poskus omejevanje ustavne pravice svobode govora. Tudi sam se je udeležil sredinega shoda v podporo p. Strehovcu. Za tiste, ki se v javnosti pogumno zavzemajo za človekove pravice in temeljne svoboščine: med drugim za nedotakljivost življenja, so posebej molili tudi zbrani pravniki in študenti prava pri letošnji t. i. rdeči maši v ljubljanski stolnici.

Veliko znamenje upanja za kristjane, predvsem mlade, v Sloveniji, je bil četrtkov festival sodobne krščanske glasbe Ritem srca, ki ga je naš radio pripravil v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu. Tam so izvajalci duhovne glasbe predstavili več novih slavilnih pesmi s krščansko vsebino, obiskovalci pa so bili nad večerom petja, molitve in druženja več kot navdušeni. Daljšemu utripu in spominu na festival boste lahko prisluhnili v večerni oddaji Ritem srca XXL.

Sodelujoči na 16. Ritmu srca
Sodelujoči na 16. Ritmu srca © Rok Mihevc

POLITIKA IN GOSPODARSTVO

Slovenski državni holding (SDH) je v četrtek sprožil uradne postopke za privatizacijo Abanke. Potencialne vlagatelje je pozval, naj zanimanje za nakup 100 odstotkov banke izrazijo v naslednjih dveh tednih. Med tistimi, ki naj bi se zanimali za nakup, so po poročanju medijev ameriški finančni sklad Apollo, ki je že lastnik Nove KBM; madžarska bančna skupina OTP in avstrijska Erste Group, sicer lastnica banke Sparkasse. Možnost nakupa naj bi po informacijah portala Siol proučevali tudi v hrvaški Adris Grupi. Glede privatizacije NLB pa je Evropska komisija pred mesecem dni izdala odločbo o spremembi zavez. V skladu z njimi mora država do konca leta prodati najmanj 50 odstotkov plus eno delnic NLB, preostali del pa do konca naslednjega leta.

NLB
NLB © Nika Gorenc

Vlada je na seji potrdila osnutek proračunskega načrta za leto 2019, ki določa finančni okvir za celotne javne finance in ga mora Slovenija tako kot preostale države z evrom najpozneje do ponedeljka poslati v Bruselj. Dokument je enak zdajšnjim proračunskim načrtom, sprejetim že novembra lani, bo pa že kmalu potreben rebalans, je dejal finančni minister Andrej Bertoncelj in o pogajanjih s sindikati javnega sektorja obljubil prizadevanje vlade za optimalno rešitev glede plač.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto in Celje izvajali hišne preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov, ki so povezane z domnevno koruptivnimi posli pri nabavi žilnih opornic. Preiskovali so deset ljudi in dve podjetji, nikogar pa niso pridržali. Preiskave so potekale tudi v UKC Ljubljana in Maribor ter celjski bolnišnici. Nekdanja predsednica parlamentarne preiskovalne komisije o tej problematiki Jelka Godec je ob tem povedala, da bi pričakovala, da kriminalisti ne bodo preiskovali le zdravnikov, ampak tudi druge vpletene, kot so na primer vodje nabave.

Še en domnevni primer koruptivnega ravnanja je ta teden pretresal javnost. Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ je primer BTC, kjer se je po koncu ministrovanja zaposlil Boris Koprivnikar, priporočila računskemu sodišču. Ta naj po mnenju komisije opravi izredno revizijo podeljevanja testnih frekvenc za tehnologijo 5G s strani ministrstva za javno upravo v času Koprivnikarjevega mandata. Od NPU, Specializiranega državnega tožilstva in KPK pa pričakuje, da bodo proučili sume nezakonitosti pri podelitvi teh frekvenc. Koprivnikar očitke zavrača.

Premier Marjan Šarec je bil na prvem delovnem obisku na sedežu Evropske unije. Srečal se je s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, s podpredsednikom komisije za enotni digitalni trg Andrusom Ansipom ter z evropskimi poslanci iz Slovenije. Obisk je navedbah vseh strani potekal v dobrem vzdušju. Šarec je vse sestanke opisal kot konstruktivne in pozitivne. Glede ključnega političnega vprašanja za Slovenijo, uresničevanja arbitražne razsodbe, ni bilo premikov. Dogajanje pa je popestrila Junckerjeva izjava: »Pridi, mladi mož.« Premier je to vzel kot kompliment.

Šarec je ta teden na uradnem obisku v Sloveniji sicer gostil vodjo zavezništva Nato Jensa Stoltenberga. Ta je pozval k okrepitvi izdatkov za namene obrambe. Poslancem v Državnem zboru je tako dejal, da nespoštovanje zavez ni pošteno do tistih zaveznikov, ki že vlagajo več za skupno obrambo.

Premier Marjan Šarec in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker
Premier Marjan Šarec in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker © Vlada RS

DRUŽBA

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je ob 50. obletnici ustanovitve teritorialne obrambe (TO) pripravila proslavo. Predsednik republike Borut Pahor je v slavnostnem govoru poudaril, da različni pogledi na zaznamovanje obletnice TO niso razlog za poglabljanje polemik o nastanku slovenske države in njene vojske. Ob tem je poudaril: »Slovenska vojska ni neposredna naslednica Teritorialne obrambe, kot je bila ustanovljena pred 50 leti. Po slovenski vojski je prvič zadišalo pred 28 leti. Šele po prelomnih spremembah Teritorialne obrambe v začetku devetdesetih let se je začela vzpostavljati vojaška sila nove države.« Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle je Pahorjeve besede pozdravil.

Medtem so v generalštabu SV že pripravili spremembe ukaza glede dodatka k vojaškim plačam. Ukaz bo začel veljati naslednji mesec. Do dodatka k plači v višini 19 odstotkov bodo po novem upravičeni tisti, ki bodo določeni v odzivne sile, po ocenah približno 5000 od skupno 6700 vojakov.

KULTURA

V prostorih frančiškanskega samostana na Kostanjevici nad Novo Gorico so v petek, 5. oktobra, s slovesno mašo v spomin patra Stanislava Škrabca z akademijo ter sobotno slovesnostjo v novogoriškem kulturnem domu zaokrožili Škrabčevo leto. Prav v soboto je minilo 100 let od smrti patra, ki je življenje posvetil ohranjanju slovenskega jezika in kulture.

Letošnji dobitnik Borštnikovega prstana za življenjsko delo je igralec Janez Škof. To osrednjo nagrado za igralsko ustvarjalnost v slovenskem prostoru bo prejel ob zaključku festivala, ki ga bo Maribor gostil od 15. do 28. oktobra. Vrhunski igralec, ob tem pa tudi harmonikar in pevec je od leta 2003 član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana.

Mešani pevski zbor Adoramus iz Logatca, ki ga vodi dirigent Marjan Grdadolnik, je na IV. Mednarodnem zborovskem festivalu v Črni gori osvojil prvo nagrado v kategoriji odraslih pevskih zborov. Tekmovanje je potekalo od 5. do 7. oktobra, na njem je skupaj sodelovalo deset zborov iz Rusije, Srbije, Ukrajine in Črne gore.

Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana je kot prvo letošnjo premiero uprizorilo opero Hoffmannove pripovedke Jacquesa Offenbacha. Posvetilo jo je 35-letnici operne kariere tenorista Branka Robinšaka, ki se je prvič spopadel z glavno vlogo v njej.

ŠPORT

Ta teden je športne uspehe nizala naša reprezentanca na mladinski olimpijskih igrah v Argentini. Judoistka Metka Lobnik si je priborila bron kot posameznica in bron z mešano ekipo. Bronasto kolajno je na 50 m prsno osvojila tudi plavalka kranjskega Triglava Tina Čelik. Kolajno srebrnega leska je osvojila športna plezalka Vita Lukan.

O še enem slovenskem plavalnem uspehu lahko poročamo. Plavalec Peter John Stevens je na svetovnem pokalu v Budimpešti osvojil drugo mesto na 50 m prsno.

Mednarodna biatlonska zveza je sporočila, da je nekdanja svetovna podprvakinja Teja Gregorin zaradi dopinških prekrškov izpred osmih let na olimpijskih igrah v Vancouvru zdaj dobila dvoletno prepoved tekmovanj. Na Olimpijskih igrah pred osmimi leti je bila peta v skupinskem startu, lani pa je bila po naknadnih testiranjih pozitivna na rastni hormon. Gregorinova se lahko na kazen pritoži v roku 21 dni.

Cerkev na Slovenskem, Politika, Oddaje, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.