Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Južnokorejski predsednik papežu predal povabilo Kima na obisk v Pjongjang

Svet | 18.10.2018, 14:21 Marta Jerebič

Papež je danes sprejel južnokorejskega predsednika, katoličana, Mun Dže Ina. Ta mu je predal povabilo severnokorejskega voditelja Kim Džong Una na obisk v Pjongjang. Po pisanju medijev bi se to lahko zgodilo že prihodnjo pomlad.

Južnokorejski predsednik je na nedavnem skupnem vrhu prepričal severnokorejskega voditelja, naj papeža povabi na obisk, Kim Džong Un pa je nato izrazil pripravljenost, da ga sprejme z odprtimi rokami, je za televizijsko agencijo Romereports pojasnil škof iz Daejona You Heung-Sik. Ta je prepričan, da bi papežev obisk v Severni Koreji prinesel mir narodu, ki je že toliko let razdeljen na dve državi.

»Papežev obisk v Severni Koreji bi bil pomenljiv in nagrajujoč, omogočil bi, da bi obe Koreji sobivali miroljubno kot eno ljudstvo pod Božjo oblastjo.«

Glede na poročila o verski svobodi je Severna Koreja ena od najnevarnejših držav za kristjane. Ustanovitelj organizacije Christian Solidarity Worldwide, Benedict Rogers:

»Če si kristjan v Severni Koreji in te odkrijejo, če te doma najdejo s Svetim pismom ali pri molitvi z drugimi kristjani, gotovo končaš v zaporu do smrti. V nekaterih primerih lahko pride tudi do usmrtitve.«

Papežev obisk bi bil tako lahko prvi korak v procesu vzpostavljanja miru in večje strpnosti do vere.

Sicer pa se je južnokorejski predsednik včeraj v vatikanski baziliki udeležil svete maše za mir in spravo na korejskem polotoku, ki jo je daroval državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Ta je v nagovoru poudaril, da je mir predvsem Božji dar, hkrati pa poslanstvo v današnjem svetu.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.