Ljubljana, nedelja, 26. maj 2019, 11:11

Izjava Komisije Pravičnost in mir o pregonu dr. Strehovca

Komisija Pravičnost in mir
Foto © ARO

"Glede na teorijo in dosedanjo sodno prakso v zadevah ’sovražnega govora’ je jasno, da so zakonske osnove za obtožnico zoper dr. Tadeja Strehovca nične."

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) zaskrbljeno spremlja sprožitev sodnega procesa proti dr. Tadeju Strehovcu, tajniku SŠK. Kot je spomnila komisija, je obtožen, da je s podporo katoličanom, ki so molili za nerojene otroke, ter s svojim zagovarjanjem katoliškega nauka o splavu zagrešil kaznivo dejanje sovražnega govora proti tistim, ki imajo splav za moralno dopustno ali celo povsem sprejemljivo dejanje.

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci v svoji pisni izjavi pojasnjuje: »Glede na teorijo in dosedanjo sodno prakso v zadevah ’sovražnega govora’ je jasno, da so zakonske osnove za obtožnico zoper dr. Tadeja Strehovca nične. Zato ostane samo razlaga, da gre za poskus zastraševanja članov in predstavnikov Katoliške cerkve, za katero je znano, da njen moralni in verski nauk odločno nasprotuje teorijam in ideologijam, ki zagovarjajo, da je umor nerojenega otroka moralno povsem dopustno dejanje in da celo sodi v izključno pristojnost nosečih žensk. Gre torej za poskus napada na nauk oziroma doktrino Katoliške cerkve, kateri je z mednarodnim sporazumom med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo zajamčena ’svoboda delovanja, bogočastja in kateheze’ (3. člen). Gre tudi za poskus omejevanja ene najbolj temeljnih demokratičnih svoboščin – pravice do svobode govora in izražanja misli, mnenj in nazorov. Predstavniki gibanj, ki zagovarjajo neomejeno svobodo splava in ki stojijo za sprožitvijo tega kazenskega pregona, nameravajo s tem uveljaviti svojo ideologijo za edino dopustno in obvezno, kar ni nič drugega kot poskus vračanja v nedemokratične čase, od katerih smo se z demokratičnimi spremembami pred 27 leti hoteli dokončno posloviti. Tega seveda pobudniki, lobisti in zagovorniki pravosodnega pregona dr. Strehovca ne bodo priznali, ampak se skrivajo za namišljeno obtožbo sovražnega govora, kar je stara in preverjena praksa montiranih sodnih procesov. Zato Komisija Pravičnost in mir vse te poskuse in pritiske ostro obsoja in pričakuje, da bo pristojno sodišče obtožnico v najkrajšem času zavrnilo kot neosnovano.«

p. Tadej Strehovec
p. Tadej Strehovec


Ne spreglejte: