Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 20:05

Pogovor o: Mladi si želijo iskreno in avtentično Cerkev

0:00
0:00
Špela Pucelj, nadškof Alojzij Cvikl, Matevž Mehle
Foto © Marta Jerebič

Sinoda bo obravnavala mlade od 16. do 30. leta starosti, kar pomeni četrtino človeštva. To je pomembna kategorija v družbi, saj je od nje odvisen ’naš jutri’, je poudaril slovenski delegat na zasedanju, mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Sinodi mladih smo namenili tudi današnjo oddajo Pogovor o.

Mladi od Cerkve pričakujejo, da jim bo zaupala, da bo verodostojna, gostoljubna, poštena, dostopna, vesela, sodelujoča skupnost, »da bo z drugo besedo prostor dialoga. In če bi sinoda tu naredila korak naprej, da bo res Cerkev postala prostor dialoga, potem smo veliko naredili,« je povedal nadškof Alojzij Cvikl.

Vodja SKAM-a, Matevž Mehle, meni, da mladi v prvi vrsti pričakujejo prostor, kjer se bodo čutili sprejete, »kjer bodo dobili občutek, ki ga nekako pričakujejo od Boga. Bog je ljubezen in Oče. To želijo najti v nas, ki smo Cerkev.«

»Mladi si zelo želimo iskreno in avtentično Cerkev, Cerkev, ki pove naravnost, ki ne olepšuje,« je povedala udeleženka predsinodalnega zasedanja mladih, ki je bilo marca, Špela Pucelj. Takrat so mladi pripravili dokument, ki je bil vključen v delovno gradivo.

Tudi tokrat bo na zasedanju prisotnih skoraj 40 mladih, ki bodo sicer lahko sodelovali v razpravah, ne bodo pa imeli pravice glasovanja pri sklepnem sinodalnem dokumentu. Zato se postavlja vprašanje, ali gre za sinodo o mladih ali sinodo mladih. Nadškof Cvikl meni, da gre za oboje. »Gotovo je to sinoda o mladih, ker škofje z vsega sveta razmišljajo o pomembnem vprašanju, o pastorali mladih. Po drugi strani pa skupaj z mladimi razmišljamo. Skupina 40 mladih ni tako majhna skupina in se lahko odzove na posamezna vprašanja oziroma predloge. Tako, da sta obe opredelitvi pravilni.«

Vsi delegati bodo na zasedanju prisotni vse dni, torej vse do 28. oktobra.

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!