Petra StoparPetra Stopar

Pogovor o: Mladi si želijo iskreno in avtentično Cerkev

Cerkev na Slovenskem | 03.10.2018, 18:00 Marta Jerebič

Sinoda bo obravnavala mlade od 16. do 30. leta starosti, kar pomeni četrtino človeštva. To je pomembna kategorija v družbi, saj je od nje odvisen ’naš jutri’, je poudaril slovenski delegat na zasedanju, mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Sinodi mladih smo namenili tudi današnjo oddajo Pogovor o.

Mladi od Cerkve pričakujejo, da jim bo zaupala, da bo verodostojna, gostoljubna, poštena, dostopna, vesela, sodelujoča skupnost, »da bo z drugo besedo prostor dialoga. In če bi sinoda tu naredila korak naprej, da bo res Cerkev postala prostor dialoga, potem smo veliko naredili,« je povedal nadškof Alojzij Cvikl.

Vodja SKAM-a, Matevž Mehle, meni, da mladi v prvi vrsti pričakujejo prostor, kjer se bodo čutili sprejete, »kjer bodo dobili občutek, ki ga nekako pričakujejo od Boga. Bog je ljubezen in Oče. To želijo najti v nas, ki smo Cerkev.«

»Mladi si zelo želimo iskreno in avtentično Cerkev, Cerkev, ki pove naravnost, ki ne olepšuje,« je povedala udeleženka predsinodalnega zasedanja mladih, ki je bilo marca, Špela Pucelj. Takrat so mladi pripravili dokument, ki je bil vključen v delovno gradivo.

Tudi tokrat bo na zasedanju prisotnih skoraj 40 mladih, ki bodo sicer lahko sodelovali v razpravah, ne bodo pa imeli pravice glasovanja pri sklepnem sinodalnem dokumentu. Zato se postavlja vprašanje, ali gre za sinodo o mladih ali sinodo mladih. Nadškof Cvikl meni, da gre za oboje. »Gotovo je to sinoda o mladih, ker škofje z vsega sveta razmišljajo o pomembnem vprašanju, o pastorali mladih. Po drugi strani pa skupaj z mladimi razmišljamo. Skupina 40 mladih ni tako majhna skupina in se lahko odzove na posamezna vprašanja oziroma predloge. Tako, da sta obe opredelitvi pravilni.«

Vsi delegati bodo na zasedanju prisotni vse dni, torej vse do 28. oktobra.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.