Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

37. Stična to soboto. »Ne boj se!« Pridi.

Slovenija | 11.09.2018, 11:57 Nataša Ličen

V Stični se bo to soboto, 15. septembra, spet zgodilo. Vseslovensko srečanje verne mladine in vseh, ki so dobre volje, pripravljeni na nepozabno srečanje in povezovanje na Stični mladih. »Ne boj se!«(Lk 1,30) Vsebina Stične mladih vsako leto temelji na papeževi poslanici mladim. Letošnje vsebinske poudarke so ob sodelovanju teologov in odgovornih za mladinsko pastoralo, pripravili mladi za mlade.

Iz Ljubljane bo na srečanje v Stično tudi letos peljal poseben vlak, ki bo pripeljal do Ivančne Gorice, od koder se proti samostanu nadaljuje peš. Karta se kupi na vlaku, je povratna in velja v obe smeri.

Matevž Mehle, tajnik Medškofijskega odbora za mladino: »Stično dela posebno srečevanje mladih iz vse Slovenije, ki si želijo ne samo zabave, ampak si želijo druženja in veselja ob in z Jezusom, z Bogom, zaradi katerega pridemo in se združujemo v Stični, On je naša moč in stična točka Stične.« O Stični 2018 bomo govorili v Mladokopu in Kolokviju. Vabljeni k poslušanju.

Na različnih lokacijah po celotnem prireditvenem prostoru bo na voljo 21 delavnic – ravno prav, da bo vsak na svoj način dobil še dodatno spodbudo, naj se ne boji!

Podrobnejši program.

Na Stični mladih se zberejo mladi polni energije, idej in dobre volje. Okoli njih je veliko izzivov, med njimi je zagotovo kakšnega tudi strah. Biti pogumen in si upati narediti prvi korak. Prvi korak čez letošnji vhod Stične mladih in nato prvi korak do tistih aktivnosti, ki jih veselijo.

Če želite slišati pričevanje mladih in se ob njihovem zgledu opogumiti, vas v cerkvi pričakujejo ustvarjalci programa Opogumi me.

Če je kdo v dvomu, kaj je tisto, kar v Stični najbolj odgovarja njegovim željam, mu bodo ustvarjalci na ulici z veseljem pomagali. Ko pa bo ravno hodil po ulici, imajo zanj izjemne aktivnosti. Zahtevajo le malo časa in niso prezahtevne. Mogoče bodo eden izmed lepših spominov na letošnje druženje. Pokažite, da vas ni strah in pustite svojo sled v mozaiku raznolikih aktivnosti!

Program Vnemi me se bo odvijal na glavnem prireditvenem prostoru, kjer bo skozi dramsko uprizoritev poskušal prikazati Marijino zgodbo v sedanjem času.

Med snemanjem Kolokvija in Mladoskopa na Radiu Ognjišče
Med snemanjem Kolokvija in Mladoskopa na Radiu Ognjišče © Rok Mihevc
 

Neža Repanšek: »Med velikimi novostmi letošnje Stične so trije vsebinski programi, odvijali se bodo na treh odrih, ki so letos dobili posebna imena: »Vnemi me«, »Nauči me« in »Opogumi me«. Vsak od teh programov ima svoje karakteristike, tudi svojstven način podajanja vsebine. Pri »Vnemi me« bo več opogumljanja, motivacijskega programa s Stično bendom in animatorji. Pri programu »Nauči me« bo veliko pričevanj, poglobili se bomo tudi v posamezne elemente poslanice. In pri programu »Opogumi me«, ki se bo odvijal v cerkvi, bo priložnost za osebno delo, poglabljanje, da se v svojem življenju opravimo na pot pripravljeni.«

Vsebinski program, ki bo poskusil odgovoriti na vprašanje, česa se mladi bojimo in kako lahko ta strah presežejo z milostjo in Evharistijo.

Sara Marinko: »Poslanica Stične mladih temelji na svetopisemskem odlomku, ko se Mariji prikaže angel in ji oznani, da je spočela od Svetega Duha. Izpostavljeni so trije stebri, »Ne boj se!«, ki je geslo, drugi je »Milost« in tretji, da smo »Živa monštranca«. Te tri vsebine želimo v soboto podati mladim.«

Neki kmet v arški župniji je ure in ure preživljal v cerkvi s pogledom uprtim v tabernakelj. Ko ga je župnik vprašal, kaj tako počne ves dan, je odgovoril: »Nič, jaz gledam Njega in On gleda mene!«

Stična 2017
Stična 2017 © sticna.net
 

Gašper Anton: »Letos smo uvedli novost, preko videov si mladi na Facebook profilu in spletni strani Stične, lahko ogledajo predstavitve delavnic že pred dogodkom. Delavnice so zelo obširne, lahko jih razdelimo na štiri sklope, prvi je za vse tiste, ki še iščejo svoje življenjsko poslanstvo, drugi sklop prinaša delavnice z rešitvami ob vsakdanjih izzivih, tretji sklop pa bo bolj glasba, ples, gibanje, slavljenje in četrti sklop prinaša delavnice z možnostjo ogleda muzeja, v ta sklop sodi tudi delavnica s pogovorom o pornografiji.«

Vrhunec srečanja bo sveta maša, ki jo bo vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franci Šuštar. Da na srečanju ne pozabimo na bistvo – Kristusa, ki prihaja na oltar in k vsakemu izmed nas.

Mladi na Stični 2017
Mladi na Stični 2017 © sticna.net
 

Sporočilo organizatorja

Vsak posameznik, ki se bo 15. septembra udeležil Stične mladih, plača 5 EUR vstopnine. Del zbranih sredstev se razdeli v sklopu dobrodelne akcije Stične mladih (letos namenjena Karitas Črnomelj, ki bo z njimi pomagala vsem, ki so v junijski naravni ujmi utrpeli škodo), poravnajo se dajatve državi, preostala sredstva pa so namenjena neposredno za kritje stroškov Stične mladih. Stična mladih nudi veliko več, kot sicer lahko dobimo za 5 EUR (vsak udeleženec prejme zapestnico Stične mladih, plastenko vode, pester nabor kvalitetnih delavnic, koncert Stična benda, celodnevno izkušnjo druženja itd.). Vabimo vas k zaupanju, da bomo ustvarjalci poskrbeli za to, da celotna skupnost, ki se ustvari na dan srečanja, dobi največ, kar lahko in dobi tisto, kar je bistveno.

Veselje
Veselje © sticna.net

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...