Ljubljana, sreda, 21. avgust 2019, 22:59

Zahvalili so se Argentini

0:00
0:00
Zahvalna slovesnost v Buenos Airesu
Foto © Marko Vombergar

V Buenos Airesu je včeraj potekala slovesnost, s katero so se Slovenci javno zahvalili Argentini, ki je pred 70-imi leti širokosrčno sprejela slovenske povojne begunce.

Marko Selan nam je tako sporočil: V središču Buenos Airesa smo pred spomenikom generala San Martina, očeta argentinske države, položili venec rož. V kratkem nagovoru je predsednik osrednjega društva Zedinjena Slovenija, inž. Jure Komar, izpostavil, da je Argentina naše starše sprejela in jim omogočila, da so tu ustvarili novo bodočnost, obenem pa jim dovolila, da so ohranili svoj jezik in kulturo.

V buenosaireški stolnici smo se Slovenci nato zbrali k zahvalni sveti maši, ki jo je daroval argentinski primas, kardinal Mario Poli. Somaševali so apostolski nuncij monsenjor Leon Kalenga Badikebele, argentinski nadškof slovenskega porekla Andrej Stanovnik in slovenski duhovniki. Med sveto mašo so peli združeni pevski zbori naše skupnosti ter učenci sobotnih šol in slovenska mladina, lepe slovenske barve je pa prireditvi dodala še številna skupina narodnih noš.

Obširno poročilo bo objavljeno v naslednji številki časopisa Svobodna Slovenija, pogled v zgodovino pa prinaša ta zapis.

Polaganje venca
Polaganje venca

Sprevod do stolnice
Sprevod do stolnice

V buenosaireški stolnici
V buenosaireški stolnici

Ne spreglejte: