Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 20:18

Utrinki iz Melbourna

0:00
0:00
Praznovanje očetovskega dne v Kewju
Foto © Marija Anžič

O praznovanju velikega šmarna, očetovskega dne, maši narodov, slovesu od nadškofa Harta in obisku p. Metoda iz Lemonta smo se pogovarjali s p. Cirilom Božičem iz slovenskega misijona sv. Cirila in Metoda v Kewju v Melbournu v Avstraliji.

Marijino Vnebovzetje, veliki šmaren je v Avstraliji poleg božiča edini zapovedan praznik, a ni dela prost dan. Rojaki so v slovenski cerkvi sv. Cirila in Metoda imeli slovesno mašo z litanijami in obnovitvijo posvetitve slovenskega naroda Mariji

Na zadnjo avgustovsko nedeljo so v slovenski župniji v Kewju že pripravili praznovanje očetovskega dne (ki je sicer prvo nedeljo v septembru, letos 2. septembra). Začeli so v cerkvi in potem še v dvorani. Popoldne je bila v katedrali sv. Patrika v Melbournu molitev rožnega venca ter maša narodov, ki jo je prvič obhajal novi nadškof Melbourna dr. Peter Andrew Comensoli. Z njim so somaševali izseljenski duhovniki.

Očetovski dan v slovenski župniji v Melbournu
Očetovski dan v slovenski župniji v Melbournu

Dva Cirila in dva Metoda v Kewju
Dva Cirila in dva Metoda v Kewju

V nedeljo, 19. avgusta, so veselo praznovali zlati jubilej blagoslovitve slovenske cerkve v Kew skupaj z nadškofom Denisom Hartom, ki je 1. avgusta zaključil svoje službovanje največji avstralski nadškofiji.

Ta vikend je med rojaki v Kewju na obisku p. Metod Ogorevc, ki je zdaj v Lemontu, med letoma 1997 in 2001 pa je deloval v Melbournu. Po smrti patra Bazilija je avgusta 1997 prevzel vodstvo misijona v Kewju, zadnjikrat je bil na obisku leta 2008 za slovesnost 40. obletnice cerkve ter za blagoslov kapelice Svete Družine z mozaikom Marije Pomagaj na pročelju na griču Ta Pinu v Bacchus Marshu.

Maša narodov v Melbournu
Maša narodov v Melbournu

Ta obisk je del praznovanja 50. obletnice blagoslovitve cerkve svetih bratov Cirila in Metoda v Kew ter 10. obletnice blagoslovitve kapelice v Ta Pinu. Vrhunec praznovanja bo od petka do nedelje, od 19. do 21. oktobra 2018, ko bosta v Melbournu ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM in provincialni minister slovenskih frančiškanov pater Marjan Čuden OFM.

Dva Cirila in dva Metoda v Kewju
Dva Cirila in dva Metoda v Kewju

P. Metod Ogorevc na obisku v Melbournu
P. Metod Ogorevc na obisku v Melbournu

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!