Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Mladi zbrani v Stični (foto: SKAM)
Mladi zbrani v Stični

Stična mladih: Ne boj se!

Slovenija | 14.09.2018, 09:18 Marjana Debevec

Pred nami je že 37. Stična mladih, ki bo tudi tokrat povezala več kot 5000 udeležencev iz vse Slovenije. Rdeča nit vsega dogajanja bo geslo: Ne boj se!.

Stična mladih je po besedah škofa Franca Šuštarja, ki bo jutri v Stični daroval sveto mašo, pomembna najprej za same ustvarjalce tega velikega dogodka, potem za vse mlade, ki pridejo, pa tudi za našo družbo in Cerkev na Slovenskem. »Stična mladih je dogodek vere. Sestavljena je iz vere mladih in voditeljev vseh skupin mladih. Ob tem vsak sodelavec lahko svojo vero potrdi in poglobi. Ta dogodek zaznamuje in potrjuje identiteto mladega kristjana, ko se sreča z veliko množico drugih mladih kristjanov. Med njimi sreča prijatelje s katerimi je skupaj v šoli ali v župniji.

To je tudi dogodek vse Cerkve. Ne gre le za mlade. V Stični smo povezani vsi skupaj v veliko občestvo: mladi dijaki in študentje; že nekoliko starejši mladi, ki imajo lepe izkušnje iz preteklih let; v duhu z mladimi so njihovi starši; v Stično pridejo duhovniki, redovnice, redovniki in škofje. Vsi smo skupaj kot Božje ljudstvo in veliko občestvo

Geslo letošnje Stične mladih so vzete iz angelovega pozdrava Mariji: Ne boj se. Mladi sami so skupaj s teologi oblikovali poslanico, ki najprej poudarja Božjo milost, nato povabilo, naj se ne bojimo in zagotovilo, da se nam Jezus v evharistiji podarja v celoti, kot se je zgodilo, ko se je utelesil v Mariji. »Mislim, da je lahko letošnja Stična mladih odlična spodbuda za vse mlade, da v polnosti sprejmejo tisto, kar jim Bog podarja. Na Stični mladih lahko konkretno spoznajo, da niso samo posamezne ribe, ki plavajo proti toku, temveč da nas je več takih, ki smo se odločili odgovoriti na Božji klic«, je povedal tajnik Medškofijskega odbora za mladino pri Slovenski škofovski konferenci Matevž Mehle.

Ustvarjalci Stične mladih
Ustvarjalci Stične mladih © SKAM

Program bodo začeli z molitvijo in skupnim blagoslovom, nato pa se bodo mladi razdelili v tri skupine. Na programu Opogumi me bo svoje pričevanje podelil Domen Golob, katehezo bo vodil Gregor Čušin. Program Nauči me, ki ga bo sooblikovala skupina Svetnik, bo potekal na samostanskem travniku. Na glavnem prireditvenem prizorišču pa bo tretji vsebinski program Vnemi me, ki ga bo glasbeno popestril Stična bend.

Sledilo bo 21 delavnic. »Delavnice so najrazličnejše, veliko imamo pogovorov s pričevalci (med drugim Tereza Vrhunc, Gregor Čušin, Vojko Gašperut), tematike pa se dotikajo od posvojitve, bioetike, zdravja, družine, poklicev, do teologije telesa, pornografije, misijonov, izvedli pa bomo tudi glasbeno in plesno delavnico«, je povedal voditelj ekipe delavnic Nejc Povirk. Vrh dogajanja v Stični bo sveta maša, nato pa že tradicionalni koncert s Stična bendom.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.