Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:36

Stična mladih: Ne boj se!

Mladi zbrani v Stični
Foto © SKAM

Pred nami je že 37. Stična mladih, ki bo tudi tokrat povezala več kot 5000 udeležencev iz vse Slovenije. Rdeča nit vsega dogajanja bo geslo: Ne boj se!.

Stična mladih je po besedah škofa Franca Šuštarja, ki bo jutri v Stični daroval sveto mašo, pomembna najprej za same ustvarjalce tega velikega dogodka, potem za vse mlade, ki pridejo, pa tudi za našo družbo in Cerkev na Slovenskem. »Stična mladih je dogodek vere. Sestavljena je iz vere mladih in voditeljev vseh skupin mladih. Ob tem vsak sodelavec lahko svojo vero potrdi in poglobi. Ta dogodek zaznamuje in potrjuje identiteto mladega kristjana, ko se sreča z veliko množico drugih mladih kristjanov. Med njimi sreča prijatelje s katerimi je skupaj v šoli ali v župniji.

To je tudi dogodek vse Cerkve. Ne gre le za mlade. V Stični smo povezani vsi skupaj v veliko občestvo: mladi dijaki in študentje; že nekoliko starejši mladi, ki imajo lepe izkušnje iz preteklih let; v duhu z mladimi so njihovi starši; v Stično pridejo duhovniki, redovnice, redovniki in škofje. Vsi smo skupaj kot Božje ljudstvo in veliko občestvo

Geslo letošnje Stične mladih so vzete iz angelovega pozdrava Mariji: Ne boj se. Mladi sami so skupaj s teologi oblikovali poslanico, ki najprej poudarja Božjo milost, nato povabilo, naj se ne bojimo in zagotovilo, da se nam Jezus v evharistiji podarja v celoti, kot se je zgodilo, ko se je utelesil v Mariji. »Mislim, da je lahko letošnja Stična mladih odlična spodbuda za vse mlade, da v polnosti sprejmejo tisto, kar jim Bog podarja. Na Stični mladih lahko konkretno spoznajo, da niso samo posamezne ribe, ki plavajo proti toku, temveč da nas je več takih, ki smo se odločili odgovoriti na Božji klic«, je povedal tajnik Medškofijskega odbora za mladino pri Slovenski škofovski konferenci Matevž Mehle.

Ustvarjalci Stične mladih
Ustvarjalci Stične mladih

Program bodo začeli z molitvijo in skupnim blagoslovom, nato pa se bodo mladi razdelili v tri skupine. Na programu Opogumi me bo svoje pričevanje podelil Domen Golob, katehezo bo vodil Gregor Čušin. Program Nauči me, ki ga bo sooblikovala skupina Svetnik, bo potekal na samostanskem travniku. Na glavnem prireditvenem prizorišču pa bo tretji vsebinski program Vnemi me, ki ga bo glasbeno popestril Stična bend.

Sledilo bo 21 delavnic. »Delavnice so najrazličnejše, veliko imamo pogovorov s pričevalci (med drugim Tereza Vrhunc, Gregor Čušin, Vojko Gašperut), tematike pa se dotikajo od posvojitve, bioetike, zdravja, družine, poklicev, do teologije telesa, pornografije, misijonov, izvedli pa bomo tudi glasbeno in plesno delavnico«, je povedal voditelj ekipe delavnic Nejc Povirk. Vrh dogajanja v Stični bo sveta maša, nato pa že tradicionalni koncert s Stična bendom.

Ne spreglejte: