Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 09:11

Koalicijska pogodba razburila gospodarstvo, zahteve imajo tudi sindikati

0:00
0:00
Gradbeništvo, gospodarstvo, evropski trg dela
Foto © Evropska komisija

Koalicijska pogodba nove vlade, ki jo bo vodil Marjan Šarec, je z nekaterimi rešitvami na področju davkov razburila gospodarstvenike. Slovenija potrebuje davčno in druge reforme, se strinjajo predstavniki zaposlenih in delodajalcev, vendar poudarjajo, da je treba zadeve spreminjati premišljeno. Delodajalci si želijo predvsem nižjih davčnih obremenitev, v sindikatih pa opozarjajo na potrebo po ureditvi pravic delavcev.

Izvršni direktor Kluba slovenskih podjetnikov Goran Novković je dejal, da bi morala nova vlada razbremeniti stroške dela in tako povečati konkurenčnost slovenskih podjetij. Ob tem je dodal, da so vse stranke, s katerimi so se pogovarjali, obljubljale dohodninske spremembe. »Nekatere bolj na sredi, druge od sredine navzgor, in vse so obljubljale kombinacijo tudi z enim od drugih ukrepov,« je dejal Novković in dodal, da bi to za delavce pomenilo več denarja, povečano trošenje pa bi v državno blagajno spet prineslo več pobranih davkov.

»Moramo vedeti, da davki in prispevki niso nekaj, kar poje država. To je nekaj, od česar so odvisne ravni naših socialnih pravic, nekaj, od česar je odvisno naše zdravstvo, naše pokojnine, nadomestila na Zavodu, porodniške, invalidsko zavarovanje … To je denar posameznikov, ki ga dobivamo od države nazaj,« je poudarila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič in dodala, da je ob znižanju določenih davčnih obremenitev potrebno najti alternativne vire.

Vlada je v koalicijski pogodbi napovedala, da se bo lotila tudi problema pomanjkanja kadrov. Na problem naj bi odgovorila tudi z uvozom delovne sile. Po besedah Novkovića je to smiselno v treh segmentih: »Tam, kjer je zaradi konjunkture kratkoročna potreba zelo velika, ker nam je zelo v interesu, da takrat, ko je možnost, delavce hitro dobimo in hkrati to tudi pomeni več davkov, prispevkov za vse ostalo. Tam, kjer imamo deficitarne kadre in predvsem na področju visoko strokovnih kadrov.«

Problema pomanjkanja delovne sile pa naj bi se država lotila tudi z usmerjanjem v izobraževanje v deficitarne poklice. Tudi predstavnica podjetja STAN nepremičnine Stanka Solar je dejala, da je težko pridobiti dobre zaposlene, zato vlagajo v izobraževanje in nagrajevanje zaposlenih. Po njenih besedah je bistveno, da so zaposleni zadovoljni, sicer si delo poiščejo pri drugem delodajalcu.

Po besedah predstavnice sindikatov pa je pomanjkanje delovne sile na eni strani dobro za delavce. »Pozitivno je to, da so se plače začele dvigati in ta pritisk na plače se bo verjetno nadaljeval, če se bo nadaljevala konjunktura,« je dejala Jerkićeva in dodala, da bo bistveno tudi to, kako se bo vlada lotila reševanja problema negotovih oblik zaposlitve.

Ne spreglejte: