Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

AVDIO: Novinarka Žištova in odvetnik Hribernik o izpustitvi Noviča

Slovenija | 12.09.2018, 13:35

Kot smo že poročali, je vrhovno sodišče za Milka Noviča, obsojenega umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, odredilo prekinitev prestajanja zaporne kazni. Kot so zapisali, je odločitev povezana z uveljavljanjem kršitev pravice do obrambe v Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti. Novič je po izpustitvi izrazil veselje in dodal, da ni tako tako hitro pričakoval odločitve vrhovnega sodišča. Za Radio Ognjišče sta o primeru spregovorila penologinja, sicer novinarka Večera Damijana Žišt in odvetnik Milka Noviča Jože Hribernik.

Hribernik je uvodoma dejal, da ga sodba ni presenetila. »Zadnje upanje sem vlagal v vrhovno sodišče,« je dejal in dodal, da je že nekoliko obupal nad pravno državo, najbolj v zadevi Novič. »Rekel sem si, če vrhovno sodišče ne zaustavi tega, če ne spremeni tega, potem je pravna država res na psu. Tako pa ta odločitev vrhovnega sodišča, kakšna bo potem nadaljnja ne vem, zbuja upanje, da vse ni izgubljeno, da smo še vendarle na poti, kjer lahko dosežemo določen cilj, to pomeni pravno državo.« Hribernik upa, da bodo Noviča oprostili, »ker mislim, da imajo vse pogoje za to. Vsi argumenti so podani. Zelo obširno in natančno smo jih obrazložili in tudi gospod Novič in njegova družina si zaslužita že končno mir. Jasno je, da je v vseh teh treh letih in pol dr. Novič neskončno trpel. Če si po krivici v zaporu, že par dni je hudo, če si nekaj mesecev, je še huje, če si pa nekaj let je pa to dejansko problem, kako to sploh zdržati. In tukaj smo mi vložili kar nekaj truda, da smo ga bodrili, kljub vsem brezupnim dogodkom in družina je seveda z njim prav tako trpela«.

Novinarka Žištova: Primer Milko Novič sporoča to, da bi policija in tožilsko morala delati po svojih najboljših močeh

»Najbolj me je presenetilo to, kako so pravzaprav različni izvedenci, če govorimo tukaj o nemških izvedencih in strokovnih pričah obrambe dokazovali oz. pripovedovali, da ni nobenih dokazov, da naj bi gospod Nović vzel življenje gospodu Jamniku. Sodišče pa je nekako verjelo slovenskemu izvedencu, ki je pa trdil nasprotno. Tukaj je bilo predvsem zanimivo to, da se ves čas nekako pojavlja dvom v to, ali je torej obtoženi gospod Novič dejansko to storil ali ne. Glede na to, da je bila potem sodba pravnomočna, nas je vse presenetilo, da je bila potrjena obsodila sodba, glede na to, da ves čas obstaja dvom ali je to storil ali ne. Po zakonu pa je tako, da v domu gre sodba vedno v korist obtoženemu,« pa je povedala Žištova in dodala, da je prav zaradi naštetega odločitev vrhovnega sodišča ni presenetila. »Primer Milko Novič sporoča to, da bi policija in tožilsko morala delati po svojih najboljših moče. Osebno sicer verjamem, da to počnejo. Predvsem bo zanimivo počakati, kakšen bo konec. V primeru, da bo pravnomočno dokazano, da je gospod Novič oproščen, lahko kasneje seveda išče pravico tudi na Evropske sodišču za človekove pravice, če se to ne bo zgodilo, je seveda vprašanje: Kje je torej pravi morilec? Ali je še vedno zunaj, se sprehaja med nami? V primeru, da bo prišlo do pravnomočne oprostilne sodbe je to vsekakor vprašanje za policijo in tožilstvo, kje je pravi morilec,« se je vprašala Žištova.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.