Petra StoparPetra Stopar

Preusmerjanje pozornosti in preventivni manever?

Slovenija | 06.09.2018, 15:47

Dogajanje v Sloveniji je v tem tednu zasenčila zgodba, povezana z zborovanjem skupine, ki si je nadela ime Štajerska varda. Po družbenih omrežjih so zaokrožili fotografije in posnetki urjenja njenih članov, ki so bili zamaskirani in oboroženi. Skupino vodi predsednik stranke Zedinjena Slovenija in kandidat na zadnjih predsedniških volitvah Andrej Šiško, ki so ga zaradi kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve po hišnih preiskavah pridržali kriminalisti. V pridržanju naj bi bil še en človek, osumljen naj bi bil novačenja k udeležbi na zborovanju. Vse več je ocen, da gre za medijsko masko.

Politični analitik in publicist Mitja Iršič je za naš radio ugotavljal, da gre za tipično diverzijo globoke države, ki želi preusmeriti pozornost iz dnevnopolitičnih blamaž. "Po eni strani tihi koalicijski partnerji grozijo z nacionalizacijo premoženja gospodarstvenikov, potem je prišlo tudi do neprijetnega javnega punta gospodarstvenikov v zvezi z napovedanimi reformami nove koalicije." Iršič je spomnil na Šiškove besede, da je Štajerska varda aktivna že od lanskega julija. "O tem ni poročal nihče, zdaj se je pa kar naenkrat začela javna gonja, aktivirala se je policija." Iršič je prepričan, da bo zgodba hitro razvodenela, najverjetneje že po zaslišanjih ministrskih kandidatov vlade Marjana Šarca. "To bo verjetno imelo sodni epilog, ki se bo končal z zastaranjem. Pričakujem pa, da se do konca leta o tem sploh ne bomo več pogovarjali, prihodnje leto ne bo nihče vedel, da je ta afera obstajala." Kot je še dodal Iršič, bo kljub temu dosegla svoj namen.

Še enega političnega analitika in publicista Aleša Mavra dogajanje spominja na leto 1992 ter na prve korake in nato uspeh SNS na takratnih državnozborskih volitvah. Zdi se mu namreč, da je imela SNS leta 1992 predvsem nalogo preprečiti, da bi nacionalno-konzervativni glasovi pristali pri strankah nekdanjega Demosa, še posebej pri krščanskih demokratih in SLS. "Dogajanje s Štajersko vardo zato razumem kot nek preventivni manever pred morebitno zaostritvijo migracijske krize, v zvezi s katero je razpoloženje večine javnosti nepredvidljivo ali se celo že nakazuje, da bo imela uradna politika z njim težave. Vlada strah, da se bo na ta račun okrepila opozicija, še posebej največja opozicijska stranka, zato so nastopili tako imenovani skrajni desničarji, ki naj bi glasove kanalizirali na način, kot jih je Zmago Jelinčič, ki je takoj po državnozborskih volitvah, na katerih je bil tako uspešen, na veliko presenečenje ne samo javnosti, ampak tudi večine svojih poslancev prestopil in prispeval odločilne glasove za izvolitev Janeza Drnovška za mandatarja." Maver dopušča možnost, da se moti, a zgodbo srednjeročno vidi v tem kontekstu. Strinja pa se tudi, da bo kratkoročno gotovo služila odvračanju pozornosti od oblikovanja nove vlade, ki ima relativno šibko izhodišče.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.