Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:51

Papež podaril 40.000 križev

Papež je vernikom podaril križe
Foto © vaticannews.va

Papež Frančišek je po opoldanski molitvi prisotnim na trgu sv. Petra podaril 40 tisoč majhnih posrebrenih kovinskih križev. Ob tem je, dva dneva po prazniku Povišanja sv. Križa, dejal, da je križ znamenje Božje ljubezni. Ni okrasni predmet, ampak versko znamenje, ob katerem premišljujemo in molimo. Križe je v organizaciji Apostolske elemozinerije razdeljevalo več kot 300 revnih, brezdomcev in beguncev. Slednjim je papež podaril tudi skromno kosilo. Frančišek je vernike na trgu sv. Petra že dvakrat presenetil z darilom. Novembra 2013 jim je podaril rožne vence, aprila 2014 pa žepni Evangelij.

Papež se je v opoldanskem nagovoru osredotočil na ljubezen, pa ne na tisto iz telenovel, kot se večkrat pošali, ampak na najgloblje poslanstvo vsakega človeka. V življenju pogosto zgrešimo pot, iščemo srečo v stvareh ali osebah, s katerimi ravnamo kot s predmeti. Vendar pa srečo najdemo samo takrat, ko nas prava ljubezen, Božja ljubezen, sreča, preseneti in spreminja.

»Ljubezen vse spremeni, ljubezen lahko spremeni tudi nas, vsakogar od nas.«

To pričujejo tudi svetniki, ki nas učijo, kako se to ljubezen najde v služenju drugim, bližnjim, tistim, ki so v stiskah.

»Izpovedovanje vere v Jezusa Kristusa se ne more ustaviti pri besedah, ampak mora potrditev najti v konkretnih izbirah in dejanjih, v življenju, ki nosi pečat Božje ljubezni in ljubezni do bližnjega.«

Če želimo hoditi za Jezusom, se moramo odpovedati sebi, tj. lastnemu egoističnemu ponosu, in vzeti svoj križ. Papež je ob današnjem evangeliju komentiral tudi Jezusovo vprašanje učencem »Kaj pa vi pravite, kdo sem?«, pri čemer Jezus ne želi vnaprej izdelanih formul odgovorov. »To, kar Gospod želi od svojih učencev tudi danes, je, da z Njim vzpostavijo oseben odnos in ga tako sprejmejo v središče svojega življenja,« je še dejal papež.

Ne spreglejte: