Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež je vernikom podaril križe (foto: vaticannews.va)
Papež je vernikom podaril križe

Papež podaril 40.000 križev

Svet | 16.09.2018, 13:18 Marta Jerebič

Papež Frančišek je po opoldanski molitvi prisotnim na trgu sv. Petra podaril 40 tisoč majhnih posrebrenih kovinskih križev. Ob tem je, dva dneva po prazniku Povišanja sv. Križa, dejal, da je križ znamenje Božje ljubezni. Ni okrasni predmet, ampak versko znamenje, ob katerem premišljujemo in molimo. Križe je v organizaciji Apostolske elemozinerije razdeljevalo več kot 300 revnih, brezdomcev in beguncev. Slednjim je papež podaril tudi skromno kosilo. Frančišek je vernike na trgu sv. Petra že dvakrat presenetil z darilom. Novembra 2013 jim je podaril rožne vence, aprila 2014 pa žepni Evangelij.

Papež se je v opoldanskem nagovoru osredotočil na ljubezen, pa ne na tisto iz telenovel, kot se večkrat pošali, ampak na najgloblje poslanstvo vsakega človeka. V življenju pogosto zgrešimo pot, iščemo srečo v stvareh ali osebah, s katerimi ravnamo kot s predmeti. Vendar pa srečo najdemo samo takrat, ko nas prava ljubezen, Božja ljubezen, sreča, preseneti in spreminja.

»Ljubezen vse spremeni, ljubezen lahko spremeni tudi nas, vsakogar od nas.«

To pričujejo tudi svetniki, ki nas učijo, kako se to ljubezen najde v služenju drugim, bližnjim, tistim, ki so v stiskah.

»Izpovedovanje vere v Jezusa Kristusa se ne more ustaviti pri besedah, ampak mora potrditev najti v konkretnih izbirah in dejanjih, v življenju, ki nosi pečat Božje ljubezni in ljubezni do bližnjega.«

Če želimo hoditi za Jezusom, se moramo odpovedati sebi, tj. lastnemu egoističnemu ponosu, in vzeti svoj križ. Papež je ob današnjem evangeliju komentiral tudi Jezusovo vprašanje učencem »Kaj pa vi pravite, kdo sem?«, pri čemer Jezus ne želi vnaprej izdelanih formul odgovorov. »To, kar Gospod želi od svojih učencev tudi danes, je, da z Njim vzpostavijo oseben odnos in ga tako sprejmejo v središče svojega življenja,« je še dejal papež.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.