Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 13:21

Številni prostovoljci želijo enkrat za vselej očistiti Slovenijo

Tudi plastične vrečke smetijo naš planet
Foto © Pixabay

Tretja septembrska sobota v tem letu se bo v zgodovino zapisala kot tista, ki bo milijone ljudi v 150 državah spodbudila k akciji Očistimo svet. Kot smo že večkrat omenili, se ji bo pridružila tudi Slovenija. Številni prostovoljci se bodo danes pri nas lotili različnih javnih površin in obvodnih predelov, popisovali bodo divja odlagališča, ponekod bodo urejali drevorede, parke ter okolice šol in otroška igrišča. K sodelovanju smo med drugim povabljeni katoličani.

Ob tej akciji velja spomniti na okrožnico papeža Frančiška Hvaljen, moj Gospod, v kateri med drugim ugotavlja izredno odgovornost človeka v odnosu do stvarstva. V tem dokumentu je sveti oče poudaril, da narave ne moremo dojemati samo kot nekaj, kar nas obkroža, ampak kot nekaj, kar je del nas. Povabil je k ekološkemu spreobrnjenju.

Da danes ne bo pomembno le čiščenje, ampak je namen akcije tudi premik v glavah, poudarjajo v društvu Ekologi brez meja, ki so njen organizator v Sloveniji. Njihovemu tokratnemu pozivu se niso odzvale vse občine v naši državi - sodelovalo jih bo približno 70 odstotkov. "Vsak posameznik lahko vzame primerno vrečko, se odpravi na določeno območje, mogoče celo s skupino, in ga očisti. Tudi če občina ne sodeluje. Poskrbeti je treba, da so potem odpadki odloženi na ekoloških otokih, če ne gre drugače, pa v domače smeti," je sporočil Klemen Belhar.

V društvu Ekologi brez meja akcijo Očistimo Slovenijo pripravljajo tretjič in hkrati zadnjič na tej ravni, saj menijo, da bodo še bolj pomembna dejanja v vseh prihodnjih dneh. Cilj je namreč dolgoročen - da bi naša država ostala čista za vedno. "Zavedamo se, čistilne akcije bodo še potekale, gre za 40, 50 let staro tradicijo lokalnih skupnosti. To je super, ker narava, tako kot naši domovi, potrebuje neko generalno čiščenje. A zdaj bo to na državni ravni res zadnjič, potem bomo delali le še na preprečevanju nastajanja odpadkov," je za naš radio poudarila Katja Sreš.

Pobudo Očistimo Slovenijo med drugim podpirajo Slovenska škofovska konferenca, založba Družina in Radio Ognjišče.

Ne spreglejte: