Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 11:49

Apostolski nuncij Juliusz Janusz se bo upokojil

Apostolski nuncij Juliusz Janusz
Foto © p. Ivan Rampre

Slovenska škofovska konferenca je sporočila, da apostolskemu nunciju msgr. dr. Juliuszu Januszu 21. septembra letos preneha služba papeškega predstavnika v Republiki Sloveniji.

Nadškof Juliusz Janusz bo naslednje leto dopolnil 75 let, zato se bo upokojil in vrnil v rodno Poljsko, kjer bo naprej služil Cerkvi. Vse redne posle na nunciaturi bo v vmesnem času, preden bo za Slovenijo imenovan naslednik msgr. Janusza, vodil msgr. dr. Daniele Liessi, dosedanji svetovalec na apostolski nunciaturi v Ljubljani, so na SŠK zapisali v sporočilu.

Nadškof Juliusz Janusz je kot apostolski nuncij v Republiki Sloveniji začel mandat leta 2011. Papež Benedikt XVI. je za novega apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji s funkcijo apostolskega delegata na Kosovu nadškofa Janusza imenoval 10. februarja 2011.

Nadškof Juliusz Janusz se je rodil 17. marca 1944 v Łyczani na Poljskem. V duhovnika ga je 19. marca 1967 posvetil Karel Wojtyla, takratni krakovski nadškof, poznejši papež Janez Pavel II. Po diplomi iz kanonskega prava na Papeški cerkveni akademiji je leta 1973 je vstopil v diplomatsko službo Svetega sedeža. Služboval je na papeških nunciaturah na Tajskem, v Skandinaviji, Nemčiji, Braziliji, na Nizozemski in Madžarskem. Za odpravnika poslov na Kitajskem je bil imenovan 25. avgusta 1992, za naslovnega nadškofa mesta Caorle in apostolskega nuncija v Ruandi 25. marca 1995, za apostolskega nuncija v Mozambiku 26. septembra 1998 in za apostolskega nuncija na Madžarskem 9. aprila 2003.

Ne spreglejte: