Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:38

Naš gost Klavdij Tutta

Klavdij Tutta
Foto © Jože Bartolj

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino se je zaključila že 24 likovna kolonija Umetniki za Karitas. Z njo je povezano tudi ime akademskega slikarja in grafika, ki letos praznuje 60. rojstni dan, Klavdija Tutte. Namreč dve leti prej je na Sinjem vrhu ustanovil likovno delavnico Slovenija odprta za umetnost, ki je kot dobra izkušnja umetnikov, potem vodila tudi k izbiri lokacije kolonije za Karitas.

Klavdij Tutta je bil letos na tej koloniji častni gost, zato je v začetku pogovora obudil spomine na prva leta likovnega dogajanja na Sinjem vrhu …

Rojen je bil v Postojni pred 60 leti, mladost pa je preživel v Novi Gorici. Srednjo šolo za Oblikovanje in fotografijo je zatem obiskovali v Ljubljani, prav tako Akademijo za Likovno umetnost. Danes pa je eden od znanih Gorenjcev. Zanimalo nas je kako zaide Primorec na Gorenjsko in kako se tam znajde?

Lucijan Bratu%u0161 in Klavdij Tutta
Lucijan Bratu%u0161 in Klavdij Tutta

Klavdij Tutta je umetnosti povsem zapisan slovenski likovni ustvarjalec. Od tega tudi živi. Povedal nam je, kako pri nas lahko preživiš z umetnostjo. „Ni enostavno, a se da!“ Govorili smo tudi o njegovi umetnosti, o mediteranskih pokrajinah, o tem, da je izrazit predstavnik t.i. "Nove podobe". Njegov razpoznavni motiv je motiv očesa, snov za svoje slike pa črpa iz mediteranske narave...

Do zdaj je imel že več kot 240 samostojnih razstav, sodeloval je na več kot 370. skupinskih razstavah doma in po svetu. Za svoje delo je prejel več kot 60 domačih in mednarodnih priznanj.

Vse to so impozantni podatki, ki kažejo na njegovo veliko delo v ozadju.

Klavdij Tutta
Klavdij Tutta

Hkrati se posveča tudi organizaciji kulturnih prireditev in je tudi animator kulture za mladino. Dobrodelnost mu ni tuja, kajti do zdaj je doniral že veliko likovnih del tako za Karitas, različne druge humanitarne organizacije, gimnazijo Kranj in še bi lahko naštevali. Marca prihodnje leto načrtuje stalno razstavo svojih sakralnih del v frančiškanskem samostanu na Kostanjevici nad Novo Gorico.

Ne spreglejte: