Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Kofi Annan (foto: www.unaslovenia.org)
Kofi Annan

Umrl je nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan

Svet | 18.08.2018, 18:06

V starosti 80 let se je poslovil nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan. Prvi afriški politik na čelu organizacije in Nobelov nagrajenec je umrl v bolnišnici v Švici po krajši bolezni. Novico sta sporočili njegova družina, ki je bila zadnje dni ob njem, in njegova fundacija. Kot sta zapisali, se je vse svoje življenje boril za pravičen in miren svet. Njegovih dosežkov znotraj Združenih narodov in širše se spominjajo številni.

Annan, politik iz Gane, je Združene narode vodil dva mandata, od leta 1997 do leta 2006. Reformiral je birokracijo organizacije, aktiven je bil v času epidemije virusa hiv in iraške vojne, zagnal je globalno pobudo Združenih narodov za trajnostni svet, ki je največja globalna pobuda za družbeno odgovornost in trajnosti razvoj gospodarskih subjektov. Pozneje je postal posebni odposlanec organizacije za Sirijo. Nazadnje je bil posrednik v sporu med Mjanmarom, nekdanjo Burmo, in manjšino Rohinga.

Trenutnega generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa je vest o Annanovi smrti razžalostila. Opisal ga je kot vodilno silo za dobro. "Vzpel se je po položajih, da je svetovno organizacijo vodil v novo tisočletje z neprimerljivim dostojanstvom in odločnostjo," je poudaril. Kot je še dodal prek družbenega omrežja Twitter, bo njegova zapuščina delavca za mir ostala navdih za vse.

Njegovih dosežkov znotraj Združenih narodov in širše se spominjajo tudi ostali. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je tvitnil, da svet žaluje za prijateljem ljudi. Oglasili so se voditelji Francije, Velike Britanije, Nemčije, Avstrije, Rusije, Indije, tudi Slovenije in mnogi ostali. V Annanovi domovini so razglasili enotedensko žalovanje.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.