Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:38

Novi namestnik v vatikanskem državnem tajništvu prihaja iz Venezuele

Msgr. Parra
Foto © Vatican insider

Papež Frančišek je za namestnika v vatikanskem državnem tajništvu imenoval dosedanjega nuncija v Mozambiku msgr. Edgarja Peño Parraja. Službo bo začel 15. oktobra.

Msgr. Parra se je rodil leta 1960 v Venezueli, diplomiral pa je iz kanonskega prava. Deloval je v papeških predstavništvih v Keniji, Jugoslaviji in na sedežu Združenih narodov v Ženevi, kasneje pa na nunciaturah v Južni Afriki, Hondurasu in Mehiki. Škofovsko posvečenje je prejel leta 2011 in takrat postal nuncij v Pakistanu, od leta 2015 pa je bil, kot že rečeno, nuncij v Mozambiku. Papeževa želja je namreč ta, da bi vsak nuncij vsaj enkrat deloval na afriški celini.

Namestnik v vatikanskem državnem tajništvu je sicer neke vrste notranji minister, ki usklajuje delovanje vseh uradov Svetega sedeža ter ima stalno neposreden dostop do papeža. Urejuje tudi njegova potovanja ter vodi administracijo nunciatur.

Msgr. Parra se je že prej omenjal kot eden od kandidatov za to mesto. Prvič, ni Italijan, Frančišek pa se ne želi v vseh stvareh zanašati na Italijane.

Drugič, prihaja iz Venezuele: z njegovim imenovanjem je papež Frančišek še jasneje poudaril svojo pozornost do položaja v državi, kjer je bilo doslej vsako posredovanje s cerkvene strani v zapletenih političnih razmerah povsem neuspešno.

In tretjič, bil je apostolski nuncij v Pakistanu med leti 2011 in 2015, v deželi, ki ji Frančišek posveča posebno pozornost; na zadnjem konsistoriju je imenoval celo pakistanskega kardinala.

Peńa Parra torej zelo dobro pozna dva izmed scenarijev, ki se papežu zdijo zelo pomembni. Poleg tega je doktoriral s področja človekovih pravic, ki za papeža Frančiška prav tako predstavljajo pomembno vprašanje.

Dodajmo še to, da bo obisk papeža Frančiška na Irskem, kjer se bo udeležil svetovnega dne družin, verjetno njegovo prvo mednarodno potovanje, na katerem ga ne bo spremljal namestnik vatikanskega državnega tajništva.

Nekdanji namestnik, Giovanni Angelo Bécciu, je bil namreč imenovan za kardinala in je v letošnjem maju napredoval na položaj prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov.

Ne spreglejte: