Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Tragedija v Genovi, za žrtve zrušenja viadukta molil papež Frančišek

Svet | 15.08.2018, 19:52

Zahodno sosedo Slovenije je dan pred praznikom Marijinega vnebovzetja pretresla tragedija. V Genovi se je na naseljeno območje zrušilo 100 metrov viadukta na avtocesti, ki povezuje italijansko riviero in jug Francije. Umrlo je najmanj 40 ljudi, več kot deset je ranjenih, velik del je v kritičnem stanju, zato utegne število tistih, ki so izgubili življenje, še narasti. Prav tako reševalci in gasilci še niso končali iskalne akcije, lahko se zgodi, da bodo izpod ruševin potegnili še kakšno žrtev.

Med do zdaj znanimi žrtvami naj bi bili po besedah državnega tožilca Francesca Cozzija trije mladoletniki, da gre za otroke, stare 8, 12 in 13 let, je sporočil tudi notranji minister Matteo Salvini. Umrli naj bi štirje francoski državljani in dva romunska. Ostalo ni znano.

V ruševinah viadukta Morandi približno 240 reševalcev in gasilcev s pomočjo lavinskih psov še naprej išče morebitne preživele. Kot je povedal predsednik ligurske deželne vlade Giovani Toti, menijo, da je še kar nekaj ljudi zasutih. Videti je namreč še več vozil, do katerih se še niso prebili. Po ocenah naj bi bilo na viaduktu, ki je bil zgrajen v 60. letih 20. stoletja, v trenutku katastrofe kakih 30 do 40 avtomobilov in tovornjakov.

Vzrok še ni znan. Strokovnjaki menijo, da je bil most že v začetku slabo zasnovan ter verjetno tudi dotrajan in slabo vzdrževan. Cozzi je pojasnil, da preiskava za zdaj kaže, da bi lahko šlo za človeški faktor. Upravljavec avtoceste in tudi viadukta Autostrade per l'Italia zatrjuje, da je redno izvajal preverjanja strukturne trdnosti in da so bili rezultati testiranj dobri. Tako se je odzval tudi na zahtevo ministra za promet Danila Toninellija, da bi moralo celotno vodstvo enega največjih upravljavcev italijanskih avtocest odstopiti. Krivdo je podjetju pripisal tudi namestnik premierja Luigi Di Maio. Podjetje bo verjetno ostalo brez koncesije, plačati bo moralo tudi kazen v višini do 150 milijonov evrov.

Salvini je prepričan, da so odgovorne tudi Evropska unija in njene zahteve po proračunskih omejitvah. Komentatorji v Bruslju se zaradi njegovih besed držijo za glavo, kritike je zavrnila tudi Evropska komisija. Njen predstavnik je med drugim poudaril, da je v zadnjih priporočilih spodbudila k vlaganjem v infrastrukturo.

Salvini je napovedal njeno prenovo, premier Giuseppe Conte se je medtem zavzel za temeljit pregled po vsej državi. Njegova vlada se je na praznik sestala v Genovi, da bi izkazala solidarnost s pristaniškim mestom, za odpravo posledic je že namenila prvih pet milijonov evrov. Conte je tam razglasil tudi izredne razmere, ki naj bi trajale leto dni.

V državi bodo po besedah Totija pripravili dan žalovanja za žrtvami, že danes se jih je v Vatikanu s približno 20.000 verniki spomnil papež Frančišek. "Medtem ko izročam Božjemu usmiljenju ljudi, ki so izgubile življenje, izražam svojo duhovno bližino njihovim domačim, ranjenim, tistim, ki so ostali brez doma, in vsem, ki jim je hudo zaradi tega dramatičnega dogodka," je sporočil, preden je povabil k skupni molitvi.

Svet, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.