Ljubljana, četrtek, 18. julij 2019, 00:38

Papež mladim: Delajte dobro

Množica na Trgu sv. Petra
Foto © Radio Vatikan

"Ni dovolj ne sovražiti, treba je odpuščati; ni dovolj ne ohranjati grenkobo, temveč je za sovražnike treba tudi moliti."

Več kot petdeset tisoč mladih se je po navedbah Radia Vatikan udeležilo sv. maše, ki jo je na Trgu svetega Petra v Vatikanu daroval predsednik italijanske škofovske konference kardinal Gualtiero Bassetti. Malo pred dvanajsto uro se je med njimi pojavil tudi papež Frančišek in se številnim približal v papa-mobilu. Mladim, ki so že v soboto v Rim priromali skupaj s svojimi škofi in duhovniki z vseh koncev Italije, se je zahvalil za njihovo navdušenje in pričevanje vere, ki sta preplavila vse večno mesto. Srečanje je v Italiji del neposredne priprave na jesensko škofovsko sinodo o mladih.

Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru mlade spodbudil, naj bodo tvorci in prinašalci dobrega, saj se prav v mladih rojeva novi svet, ki se je sposoben zavzemati za dobro. Dejal jim je, naj se ne čutijo neoporečni že samo zato, ker ne delajo nič slabega. Krivi smo namreč tudi takrat, če ne naredimo dobrega, ki bi ga lahko storili. Oprt na drugo nedeljsko berilo je dejal: »Ni dovolj ne sovražiti, treba je odpuščati; ni dovolj ne ohranjati grenkobo, temveč je za sovražnike treba tudi moliti; ni dovolj ne povzročati razdorov, ampak je potrebno prinašati mir tja, kjer ga ni.« Nato je vso množico sveti oče povabil, naj skupaj z njim večkrat ponovi izrek: »Dobro je ne delati slabo; slabo pa je ne delati dobro.«

Na ta način je približal povabilo apostola Pavla Efežanom, ki naroča, naj ne žalostijo Božjega Svetega Duha, s katerim so bili kot s pečatom zaznamovani pri krstu in birmi. Krstne obljube, ki jih obnovimo pri birmi, vsebujejo namreč dve razsežnosti: odpoved zlu in zavzetost za dobro.

Sveti oče je še dodal, da ni dovolj ne govoriti slabo o drugih, potrebno je takšno govorjenje prekiniti in tako ustaviti govorice. To pomeni delati dobro. Če se ne upremo zlu, ga s svojim molkom tudi sami množimo, je pojasnil. Zlo se namreč širi tam, kjer ni pogumnih kristjanov, ki se mu uprejo z dobrim in ki si prizadevajo za dejavno ljubezen.

Po opoldanski molitvi se je sveti oče ustavil še pred kipom Loretske Matere Božje ter pred reprodukcijo križa iz Assisija in ju blagoslovil. Ta dar je Cerkev v Italiji namenila svetovnemu dnevu mladih v Panami in bo januarja odpotoval skupaj z njimi. Ob koncu opoldanskega srečanja je papež Frančišek še spodbudil: »Dragi mladi, ob vrnitvi v svoje skupnosti, svojim vrstnikom in vsem, ki jih boste srečali, pričujete o veselju bratstva in občestva Cerkve, ki ste ga doživeli v teh dneh romanja in molitve« ter jim zaželel srečno vrnitev na njihove domove.

Ne spreglejte: