Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Skrhani odnosi med Kanado in Saudovo Arabijo - kdo kaže mišice?

Svet | 11.08.2018, 09:15

Odnosi med Kanado in Saudovo Arabijo so na preizkušnji. Kanada je namreč pred kratkim zahtevala izpustitev prijetih aktivistov za človekove pravice v Saudovi Arabiji in s tem razjezila Rijad. Ta je že izgnal kanadskega veleposlanika, izključil možnost mediacije in začel uvajati nekatere kazenske ukrepe. Ottava se ne namerava opravičiti.

Rijad je prepričan, da zahteva vodje kanadske diplomacije o izpustitvi aktivistov za človekove pravice pomeni vmešavanje v notranje zadeve Saudove Arabije. Ostrim potezam, ki so že sledile, je dala piko na i sporočilo njenega zunanjega ministrstva, da gre za napako, ki jo je treba popraviti, in da Ottava že ve, kaj mora storiti.

"Kanada bo vedno trdno in jasno zagovarjala nujnost spoštovanja človekovih pravic tako doma kot v svetu," je bil v odzivu na eno največjih kriz med Kanado in Saudovo Arabijo jasen premier prve Justin Trudeau. Kot je dodal, to pričakujejo vsi. Poudaril je, da ne želi zaostrovanja napetosti, saj gre za državo, ki nekaj pomeni in je na tem področju dosegla napredek. A to po njegovih besedah ne pomeni, da bo Kanada prenehala opozarjati na kršitve. "To bomo še naprej počeli na konstruktiven in vljuden način." S tem je Trudeau posredno dal vedeti, da se Rijadu ne namerava opravičiti.

Saudova Arabija medtem že ukrepa. Mediji poročajo, da je začela prodajati svoje premoženje v kanadskih podjetjih in ostalih subjektih. Njena centralna banka in državni pokojninski skladi naj bi upravljavcem premoženja v tujini naročili prodajo kanadskih delnic, obveznic in ostalega dolžniškega premoženja. Rijad naj bi prav tako zamrznil načrtovano trgovanje in nove naložbe s to članico skupine G7, ustavil program študentske izmenjave in lete državnega letalskega prevoznika v državo. Skrbi naj bi povzročala morebitna odločitev o premestitvi študentov Saudove Arabije v Kanadi, ustavljen naj bi bil tudi program zdravljenja bolnikov iz omenjene kraljevine v Kanadi. Na kocki naj bi bilo več dvostranskih sporazumov, kar bi lahko v Kanadi ogrozilo več tisoč delovnih mest. "Kanada se bo vedno zavzemala za svoje delavce in podjetja. V vsakršnih razmerah moramo zaščiti kanadske interese. Zato bomo nadaljevali pogovore z vlado v Saudovi Arabiji," je poudaril Trudeau.

Kot kaže, želi Rijad tudi v tem primeru pokazati svoje finančne in politične mišice ter posebno opozorilo nameniti tudi ostalim tujim silam. Omenjeni ukrepi namreč spominjajo na blokado, ki jo je pred letom dni uvedel proti Katarju. Odkar je Berlin kritiziral vlogo Saudove Arabije v libanonski politiki in ustavil prodajo orožja državam, vpletenim v vojno v Jemnu, o težavah pri sklepanju pogodb v najmočnejši islamski monarhiji tožijo tudi nemška podjetja.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.