Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:40

Na stari celini zaradi suše najhujša kriza z zelenjavo v zadnjih 40 letih

Zelenjava
Foto © Nataša Ličen

Stara celina večinoma ostaja v primežu vročine, čeprav se morda v kratkem le obeta ohladitev. Ekstremna suša, ki ji še ni videti konca, je povzročila najhujšo krizo na trgu zelenjave v Evropski uniji v zadnjih 40 letih. Še posebej je prizadela Francijo, Belgijo, Nizozemsko, Nemčijo, Veliko Britanijo, Madžarsko in Poljsko. Na nevzdržne razmere že tedne opozarjajo kmetje v posameznih članicah povezave. Z nekaj ukrepi jim na pomoč hiti Evropska komisija.

V Evropskem združenju predelovalcev sadja in zelenjave navajajo, da je zaradi vročega in suhega vremena v večini delov stare celine ves julij trpela zelenjava. Količina pridelka je močno upadla. Izgube na poljih so vodile v neredne dostave sveže zelenjave v obrate za predelavo, posledično so višji stroški proizvodnje zamrznjene in konzervirane zelenjave, kar se v tem sektorju izredno pozna.

Letos je sicer pričakovati predvsem občuten upad pridelka graha in fižola, izgubo beleži tudi pridelek čebule, prav tako je prizadet pridelek bučk in špinače. Zaradi močnih neviht s poplavami in točo je bilo problematično že prvo pobiranje te zelenjave, drugega zaradi ekstremne suše v številnih regijah preprosto ne bo.

O stiski, v kateri so se znašli, že dalj časa govorijo tudi sami kmetje. V Avstriji pričakujejo za 210 milijonov evrov škode, v Nemčiji od države terjajo milijardo evrov nujne pomoči. Vlada v Berlinu za zdaj odločitve o tem še ni sprejela.

Odzvali pa so se v Bruslju. "Kmetje bodo vnaprej dobili neposredna plačila in sredstva za razvoj podeželja - namesto decembra že oktobra. Prožni bom tudi znotraj pravil - kmetje bodo tako lahko uporabili zemljo, ki drugače ne bi bila obdelovalna," je prejšnji teden odločitev Evropske komisije sporočila njena tiskovna predstavnica.

Ne spreglejte: