Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Vse več ugibanj o papeževi prisotnosti na sprejemu novega globalnega dogovora o migracijah

Cerkev po svetu | 07.08.2018, 14:51 Petra Stopar

Spletni portal Crux na podlagi neuradnih informacij navaja, da je več možnosti za udeležbo papeža Frančiška na decembrskem zasedanju voditeljev držav Združenih narodov v Maroku, ko naj bi bil sprejet nov globalni dogovor o migracijah. Čeprav Vatikan uradnih izjav o tej temi ne daje, naj bi bilo povabilo Frančišku s strani generalnega sekretarja Združenih narodov neizogibno.

Nov globalni dogovor o migracijah in beguncih, katerega besedilo je bilo dokončno oblikovano pretekli mesec po dveh letih pogajanj, ni pravno zavezujoč, ponuja pa najboljše izbrane prakse in politike posameznih držav za upravljanje z migracijami.

Mnogi, ki so sodelovali pri njegovem nastajanju, verjamejo, da bi morebitna papeževa prisotnost pri slovesnem sprejemu decembra v Maroku dala državam članicam OZN potrebno moralno energijo za zagotovitev njegovega dolgotrajnega uveljavljanja. Spomnimo, da je papeža na uradni obisk te afriške države že lansko pomlad povabil kralj Mohamed VI. Sodeč po neuradnih virih naj bi bilo tudi povabilo generalnega sekretarja Združenih narodov na decembrsko zasedanje neizbežno.

Predstavnik ene od mednarodnih nevladnih organizacij, ki so sodelovale pri nastajanju dogovora, Kevin Appleby, ocenjuje, da bi bila prisotnost Frančiška, ki vseskozi opozarja na potrebo po vključevanju in sprejemanju beguncev, »ključna za uveljavitev dogovorjenih ukrepov za migracije«, še posebej zato, ker so se iz procesa umaknile ZDA in Madžarska, z umikom pa je zagrozila tudi Avstralija. »Papeževa prisotnost in njegov glas« na potrditvi dogovora v Maroku pa bi po Applebyjevih besedah pokazala, »da so migracije najverjetneje najbolj kritičen družbeni problem, s katerim se svet danes sooča«.

Ob tem Crux poroča, da je svet tudi pariški podnebni sporazum iz leta 2015 sprejel po izidu Frančiškove okrožnice o skrbi za skupni dom, ki je pomembno vplivala na odločitev mednarodne skupnosti k zavezam o varovanju okolja.

Vir: cruxnow.com

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.