Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:40

USZS objavil natečaj za znanstvena dela

USZS, Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu
Foto © USZS

"Komisija bo upoštevala izvirnost, uporabnost, strokovnost, zahtevnost, interdisciplinarnost ..."

Dobre tri mesece, do 3. decembra letos, časa imajo tisti, ki so uspešno zagovarjali diplomsko, magistrsko ali doktorsko delo s področja zamejstva ali izseljenstva, da se prijavijo na XVII. nagradni natečaj Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS.

Namen natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti dodiplomskih in podiplomskih študentov na področju zamejske in izseljenske tematike in s tem krepitev zavesti o njeni pomembnosti za ohranjanje slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja, so sporočili iz USZS.

Na nagradni natečaj se lahko prijavijo kandidati iz Slovenije in tujine, ki so oz. bodo od 1. novembra lani do 31. oktobra letos uspešno zagovarjali diplomska, magistrska in doktorska dela na kateri koli univerzi v Sloveniji ali zunaj nje, ki obravnavajo tematike slovenskih skupnosti zunaj meja Slovenije.

V poštev pridejo dela, napisana v slovenščini, hrvaščini, bošnjaščini oz. bosanščini, srbščini (latinica), italijanščini, nemščini, francoščini, angleščini ali španščini. V primeru, da delo ni napisano v slovenščini, mora imeti v prilogi povzetek v slovenskem jeziku (60 do 150 vrstic).

Na natečaj Urada lahko kandidirajo tudi posamezniki z deli, ki so že bila prijavljena na drugih podobnih natečajih.

Komisija bo upoštevala naslednje osnovne kriterije:

• izvirnost teme - pristopa,

• »uporabnost« v smislu preučevanja oblik ohranjanja slovenske identitete zunaj meja Republike Slovenije in povezanosti z njo

• strokovnost, zahtevnost, splošno kakovost, interdisciplinarnost dela.

Več o načinu in roku prijave na natečaj

Ne spreglejte: