Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenska šola Toronto (foto: Slovenska šola Toronto)
Slovenska šola Toronto

Mladi iz Toronta v Sloveniji

Slovenci po svetu | 17.08.2018, 11:26 Matjaž Merljak

To poletje so bili v Sloveniji mladi iz Toronta, iz Slovenske šole pri Brezmadežni. Udeležili so se poletne šole slovenskega jezika in si ogledali nekaj znamenitosti, tudi na Triglav so se povzpeli.

Milan Vinčec, ki v šoli poučuje petje, je povedal, da je bilo v Sloveniji enajst otrok starih 15 in 16 let. Dva tedna so se izpopolnjevali v znanju slovenskega jezika in se pri tem veliko naučili, saj so videli, kako slovenščino uporabljati v vsakdanjem življenju. "Bili so navdušeni." Sledil je t.i. nagradni teden, ko so poleg Ljubljane obiskali Postojnsko jamo, Piran, Vogel ... V enem dnevu so uspeli priti na Kredarico in nato na Triglav - to je bil vrhunec obiska Slovenije. "Vreme je bilo kot naročeno."

V času obiska so imeli dva nastopa: pri lazaristih pri svetem Jožefu v Celju in v poletni šoli. V Cankarjevem letu so se oprli na tri njegove stebre: mati, domovina, Bog. "To je relevantno zlasti za nas, ki živimo izven Slovenije ... Imamo dve domovini: Kanada in naš drugi dom - Slovenija." Zapeli so tudi tri pesmi.

Milan Vinčec
Milan Vinčec © Matjaž Merljak
Obisk v Sloveniji je zaključek obiskovanja slovenske šole pri Brezmadežni v Torontu. Pripravijo ga vsaki dve leti. Udeležba pri slovenski šoli, ki traja osem oz. devete let, ji ob koncu prinese tudi t.i. jezikovni kredit, ki velja pri vpisu na fakulteto. Sobotna šola poteka ob sobotah od devete do dvanajste ure in vključuje slovnico, zgodovino, geografijo, enkrat na mesec kaplan pripravi duhovne misli, saj poučuje glasbo ... Vsaka stopnja ima svojo učiteljico, ravnateljica je Marta Jamnik. Ob začetku in zaključku leta imajo sveto mašo, vmes pa tudi različne prireditve: Miklavževanje, Materinski dan, priprava butaric za cvetno nedeljo ... Zanje jezika upada, pouk zato poteka v slovenščini, ob tem dodajo angleški prevod. V šolo je bilo to leto vpisanih 47 učencev, iz leta v leto jih je manj. Uporabljajo nove učbenike, ki so jih pripravili na Centru za slovenščino kot drugi in tuji jezik.

Mladi iz Slovenske šole pri Brezmadežni v Torontu
Mladi iz Slovenske šole pri Brezmadežni v Torontu © Milan Vinčec

Glavno stičišče za Slovence v Torontu je slovenska župnija, poleti se dogajanje preseli na letovišča, saj imajo tudi Slovenci v Kanadi radi naravo. To jesen se veseli gostovanja ans. Saša Avsenika in drugih obiskov iz Slovenije.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.