Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:39

Nekdanji minister Turk: Šarec bo igral na preživetje, ne na ukrepanje

0:00
0:00
dr. Žiga Turk
Foto © casnik.si

"Zna se nam zgoditi životarjenje morda vsa štiri leta."

Ker se je drugouvrščeni na letošnjih predčasnih državnozborskih volitvah Marjan Šarec odločil, da za vsako ceno sestavi naslednjo slovensko vlado, se vse bolj pojavlja vprašanje, kako dolgo bo ta vlada zdržala in kaj lahko takšen “manjšinski paket” v projektnem sodelovanju z Levico sploh naredi za blaginjo države. Nekdanji minister Žiga Turk je v izjavi za Radio Ognjišče izrazil bojazen, da bo Šarec igral na preživetje, in ne na ukrepanje.

O tem, kaj pomeni manjšinska vlada s podporo stranke skrajne levičarske ideologije, smo vprašali profesorja in nekdanjega ministra Žigo Turka, ki pravi, da to niti ni manjšinska vlada. »To je vlada, ki ima večino, kjer pa ena stranka nima ministrov in je zunaj. Gospod Luka Mesec bo koordinator vlade, Levica si je v tej vladi zagotovila krasno pozicijo. Tudi napor dela novinarjev in mnenjskih voditeljev še iz časa kampanje je bil usmerjen v to, kako dati skrajni levici čim večji vpliv in kot kaže jim je to tudi uspelo.«

Pri tem, koliko časa lahko taka vlada zdrži, je po Turkovem mnenju vprašanje, kako realni ali pa utopični so predlogi teh strank. »Bolj kot bodo poskušali biti učinkoviti, več bo sporov nasproti, bolj se bo pokazalo, da je težko kaj narediti. Tako kot se zdaj kaže pragmatičnost g. Šarca, se mi pa zdi, da bodo učinkovitost ali pa ukrepanje žrtvovali za preživetje in tisto, kar se nam zna zgoditi je neko dolgo životarjenje, morda vsa štiri leta, ob vladi, ki bo malo vladala,« pravi Žiga Turk.

Glavna naloga morebitne sredinske koalicije ostaja skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu. Glede na razmere v zdravstvu in nezmožnost Cerarjeve vlade, da jih uredi v štirih letih, je pričakovati, da bo tudi v Šarčevi vladi tisti, ki bo prevzel zdravstveno ministrstvo, odigral eno ključnih vlog. »V volilni kampanji so imeli vsi veliko idej, kako bodo to stvar uredili. Zdaj pa se zavedajo, da brez nekih sistemskih sprememb ne bo šlo. Da samo več denarja metati v sistem, ki ni učinkovit in optimalno organiziran, ne prinaša rešitve. Je pa zdravstvo vrh ledene gore, kjer se je neučinkovitost javnega sektorja najbolj pokazala.«

Podobno je v šolstvu, pravi Žiga Turk, kjer se ne dopušča konkurenca oziroma primerjava z zasebnimi ponudniki javnih storitev, hitrost in učinkovitost sojenja, priznanje je po njegovem treba dati policiji pri varovanju južne meje, bolj učinkovita bi bila lahko pri odkrivanju kriminala.

Ne spreglejte: