Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

AVDIO: Tudi letos vabljeni k pomoči za podhranjene v Afriki

Svet | 08.08.2018, 14:22 Petra Stopar

Slovenska Karitas v tem poletju z akcijo Za srce Afrike vabi k darovanju sredstev za uboge in lačne v deželah, v katerih delujejo slovenski misijonarji. Zbrana sredstva bodo namenjena za nadaljevanje, začetek ali dokončanje projektov na področju šolstva, zdravstva in hrane.

Pomoč, ki jo želi Karitas letos uresničiti v Afriki, bo usmerjena v Centralnoafriško republiko, Burundi in Madagaskar. V Safi v Centralnoafriški republiki bodo preko celega leta pomagali z nakupi hrane za pomoč preko 400 podhranjenim otrokom in odraslim, še posebej doječim materam. V Kiguhu v Burundiju, kjer so usmiljenke začele delo na novem misijonu, je potreba po popolni obnovi in opremljanju tamkajšnjega zdravstvenega centra, ki oskrbuje 12.000 prebivalcev. Streha pušča, strop in predelne stene so uničene, primanjkuje opreme, vode in zdravstvenih delavcev. S. Bogdana Kavčič prosi za pomoč. Zgraditi želijo tudi vaški vodnjak, kjer se bo z vodo oskrbovalo 170 družin.

V Nyangungu v Burundiju, kjer so zgradili novo šolo z dvanajstimi učilnicami, ravnateljica prosi za nakup učbenikov za vse predmete za učbeniški sklad šole. Lani je šolo obiskovalo 895 otrok. Mnogi so imeli samo zvezek.

V Ampitafi na Madagaskarju pa misijonar Janez Krmelj znova prosi za podporo pri nakupu riža za približno 220 osnovnošolcev, za katere je to pogosto edini obrok v dnevu. Tudi lazaristom iz Tolangara na jugu države želi Karitas priskočiti na pomoč pri nakupih hrane za revne šolarje.

V zadnjih desetih leti so preko akcije Za srce Afrike in ob delni podpori Ministrstva za zunanje zadeve RS in Misijonskega središča ter s pomočjo dela srčnih misijonarjev in domačinov zgradili ali obnovili in opremili 7 šol in vrtec, 4 zdravstvene centre in 3 porodnišnice, 10 večjih vodnjakov, podprli pa so tudi delovanje treh centrov za podhranjene z nakupi hrane. Dosedanja pomoč iz Slovenije dnevno lajša življenje 250.000 ljudem v srcu Afrike, med katerimi je polovica otrok.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Oddaje, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.