Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Protokol o sodelovanju manjšinske vlade z Levico še ni usklajen, Šarec gre naprej

Slovenija | 07.08.2018, 18:48

Strokovne skupine LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so nadaljevale usklajevanja z Levico o protokolu njenega sodelovanja z manjšinsko vlado Marjana Šarca. V stranki skorajšnjega kandidata za mandatarja ocenjujejo, da je bil danes narejen velik korak, v Levici po drugi strani opozarjajo, da v ključnih točkah še ni poenotenja. Zmotilo jih je tudi to, da se je peterica sama odločila predlagati Dejana Židana za predsednika državnega zbora. V zvezi s tem so se oglasili v NSi. Njihov predsednik Matej Tonin je namreč trenutno prvi med poslanci. Kot so zatrdili, ne bo prelomil obljube, da bo odstopil s funkcije, ko bo oblikovana koalicija. A hkrati so opozorili, da je treba prej izvoliti vsaj enega od podpredsednikov, ki bo namesto njega vodil sejo.

Po Šarčevih besedah kadrovski razrez še ni bil določen, a prav to bi v prihodnje lahko krepko načelo premirje med strankami, ki še pred meseci druga za drugo niso izbirale prijaznih besed. S tem se strinja urednik spletnega portala Domovina Rok Čakš. "Tukaj so dileme o gospodarskem, zunanjem in obrambnem ministru ter podobno … A največja je ta, ali zaupati Levici, da bo zagotovila potrebne glasove, da bodo predlagana imena šla skozi parlamentarno sito. Tudi tu se lahko zelo zaplete." Čakš ob tem ocenjuje, da je Levica pod določenim pritiskom interesnega zaledja, ki ne želi, da bi prišlo do desnosredinske vlade pod vodstvom Janeza Janše. "S tega vidika jim ni treba veliko obljubljati. Če gledamo zdajšnjo situacijo, je Levica pravzaprav največji zagovornik manjšinske vlade z njeno podporo. Sam koncept ji izredno ustreza," je prepričan Čakš.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.